Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ActiveWatch: Următorii ani vor presupune un foarte intens nivel de mobilizare a societății civile

"Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice - dar o să verific personal acest lucru - şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. “ – declară ministrul Finanțelor, pe fundalul unei dispute cu un senator liberal citat de către jurnaliști cu o serie de afirmații critice.

 

Declarația lui Eugen Teodorovici stârnește îngrijorare în rândul societății civile. Presa funcționează deja într-un cadru reglementat, iar actuala putere ar fi dat și înainte semne că ar încerca să reducă vocea organizațiilor neguvenamentale și a contestatarilor, atrage atenția președintele organizației neguvernamentale ActiveWatch, Mircea Toma: 

Nu e nevoie de nicio lege pentru presă. Presa e deja sub influența mai multor acte normative care se regăsesc în Codul Civil, Penal,  în legile care guvernează CNCD, în Codul Audiovizual, etc. Sunt foarte multe asemenea prevederi care au forță de lege. Nu toate sunt aplicate și ar fi foarte drăguț dacă domnul Teodorovici s-ar uita puțin la cât de activ este CNA-ul, de exempolu. Ca să vadă că problema nu e absența legii, ci întrebuințarea ei. Pe de altă parte însă intervenția domnului Teodorovici este de natură a alrma pentru că exprimă un punct de vedere în armonie cu puncte de vedere la fel de aprige și de neprietenoase față de presă.„

 

Ascultă AICI interviul integral: