Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvamont România: Număr îngrijorător de mare de accidente pe pârtii

salvamont.jpg

Image source: 
facebook/Salvamont Romania

Salvamontiștii din întreaga țară fac un apel la responsabilitate către turiștii aflați în aceste zile la munte. Asta după ce echipele de salvare montană s-au confruntat cu un număr extrem de mare de intervenții, în condițiile în care pârtiile nu sunt aglomerate ca în alți ani.

“Nu este normal ca de la începutul vacanței de iarnă să avem, la nivel național, peste 700 de intervenții. Este un număr foarte mare. Din păcate, ne confruntăm cu aceste probleme și nu știm cum să le gestionăm”, spune la RFI, Sabin Cornoiu, șeful Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România. Numai în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 77 apeluri de urgent, cele mai multe fiind pentru Salvamont Brașov. De asemenea, s-au mai primit alte 31 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre zona montană.

Potrivit lui Sabin Cornoiu, din analizele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) reies câteva cauze care stau la baza acestor accidente: abordarea unor pârtii dificile de către schiorii începători, viteza necorespunzătoare pe care o au schiorii experimentați, în special în zonele în care sunt și începători, canturile schiurilor neascuție corespunzător și, nu în ultimul rând, lipsa echipamentului adecvat, respective cască dar și protecția de coloană. “Traumatismele pe care le constatăm sunt din ce în ce mai grave. Dacă până acum vorbeam de entorse, fracturi la mâini și picioare, mai nou ne confruntăm cu fracturi de bazin și coloană, traumatisme care pot fi fatale”, spune Sabin Cornoiu. Zilnic, 300-400 de salvamontiști se află pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, în zonele cu afluență turistică mare și în cabinetele medicale ale bazelor și posturilor Salvamont. “Noi demarăm acum o campanie de conștientizare și de responsabilizare a practicanților sporturilor de iarnă. Vom împărți fluturași cu sfaturi pentru turiști, în toate locațiile, structurile de primire turistică și în cele unde se vând bilete pentru accesul pe pârtiile de schi/mijloacele de transport pe cablu. Sperăm ca ei să înțeleagă că aceste accidente, chiar dacă sunt inevitabile în anumite momente, numărul lor poate fi redus prin responsabilizare. Încercăm să inoculăm o nouă conduită, pentru că noi nu ne dorim accidente pe pârtie. Vedem cu ce ne confruntăm zilnic și nu ni se pare normal să vedem atât de mulți oameni accidentați făcând o activitate de agrement”, spune Sabin Cornoiu, șeful Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Sabin Cornoiu, șeful Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, în dialog cu Mirela Dădăcuș