
Social
Lider sindical: Românii nedreptățiți de decizia Austriei se pot adresa CEDO
default.png

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018. Ea a intrat în vigoare la începutul anului 2019.
Comisia Europeană a reacționat, luni, în legătură cu acest subiect, sugerând că va sancționa Austria: ”Dacă un lucrător contribuie la sistemul național social al unui stat din UE, este de așteptat ca el să primească aceleași beneficii ca muncitorii autohtoni, indiferent de naționalitate sau de locul unde se află copiii săi”, a declarat un purtător de cuvând al Executivului de la Bruxelles.
Anterior, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a transmis că a luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, a prevederilor potrivit cărora alocaţiile pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor europeni se stabilesc la nivelul din ţara de origine şi anunţă că va face apel la toate instrumentele disponibile, potrivit legislaţiei.
”Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii, prin crearea unei situaţii de discriminare în ceea ce priveşte cetăţenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuţii în Austria”, se arată în comunicatul de presă transmis de MAE.
În interviul acordat RFI, secretarul general al Cartel Alfa, Petru Dandea, spune că ”muncitorii români nedreptățiți de decizia recentă a autorităților din Austria se pot adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”.
El e de părere că Austria va fi cel mai probabil acționată în instanță de Comisia Europeană pentru ”decizia discriminatorie de a plafona alocațiile copiilor nerezidenți ai muncitorilor europeni la nivelul din ţara de origine”, dar românii nu sunt obligați să aștepte finalitatea acestui proces.
”Este o încălcare a regulamentului 883/2004 al UE. (...) Toți muncitorii europeni, deci și cei români, au cale de atac directă, la CEDO. (...) Alocațiile copiilor muncitorilor migranți din UE trebuie să fie la nivelul statului în care lucrătorii muncesc și participă la sistemul social al țării respective prin taxele pe care le plătesc”, explică Petru Dandea.
Ascultă: