Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Educației: Se renunță la ideea de manual unic

ecaterina_andronescu.jpg

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației
Image source: 
Facebook

Manualul unic va dispărea. Ministerul Educației va cumpăra, prin licitație, manual pentru fiecare disciplină, de la trei ofertanți. Vestea vine de la ministrul de resort, Ecaterina Andronescu, cea care în noiembrie 2018 a declarat că “manualul unic nu a fost o idee tocmai fericită”.

"E deja pe site-ul Ministerului Educaţiei noua metodologie pentru elaborarea manualelor în acest an. Se renunţă la ideea de manual unic. (...) În metodologie accentul l-am pus pe calitatea manualului, pe criteriile care vizează calitatea şi care ţin de conţinutul ştiinţific corect, de adaptarea la programă, respectarea programei, adaptarea la vârsta copilului. Pe toate aceste criterii de calitate un manual poate aduna 100 de puncte, intră în a fi selectat dacă obţine cel puţin 95 de puncte. Nu va mai fi un manual unic şi vor fi editurile care vor veni cu manuale. Vor fi făcute evaluări separate pe calitate şi apoi ne uităm la preţ. Primul considerent este cel legat de calitate, pentru că până la urmă calitatea manualului contează foarte mult pe masa elevului şi a profesorului. Manualul rămâne una dintre cele mai importante resurse educaţionale", a declarat ministrul Educaţiei, în această seară, la Realitatea TV.

Totodată, ministrul a mai precizat că noua metoodologie conține prevederi clare astfel încât manualele să fie, la timp, pe băncile elevilor. Ea a adăugat că autorii de manuale pot fi şi profesori din învăţământul universitar. Referitor la achiziționarea manualelor școlare, “MEN, în calitate de autoritate contractantă, organizează o procedură de licitație deschisă, conform Legii nr. 98/2016 privind achizițíile publice, cu modificările şi completările ulterioare, criteriul de atribuire fiind “Cel mai bun raport calitate-preț””, se arată în anexa proiectului de ordin, pus în dezbatere publică pe Ministerul Educației, la finalul lunii decembrie. 

Manualul unic a fost introdus în timpul mandatului fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care declara, în plenul Parlamentului, că prin această măsură vrea să scape de "baronii manualelor". Astfel, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a trecut Editura Didactică şi Pedagogică în subordinea Ministerului Educaţiei şi a desemnat-o să editeze manualele şcolare. Ordonanţa a fost atacată la Curtea Constituţională, iar judecătorii au decis că Ministerul Educaţiei nu trebuia să reorganizeze Editura Didactică şi Pedagogică prin ordonanţă de urgenţă, ci printr-o hotărâre care să treacă prin Parlament.