Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Teniță, despre protestul de la Ateneu: Vrem să arătăm că populația încă luptă pentru statul de drept

miting.jpg

Image source: 
Facebook/Cătălin Teniță, membru fondator Geeks 4 Democracy

Organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Iniţiativa România şi Geeks 4 Democracy anunţă - într-o postare pe Facebook - organizarea pe 10 ianuarie, la Ateneul Român, a mitingului ”Vrem Europa, nu dictatură”. Mitingul e organizat exact în momentul în care la Ateneu are loc ceremonia de preluare a preşedinţiei rotative a UE de către România, în prezenţa înalţilor oficiali europeni: preşedintele Comisiei, al Consiliului European, al Parlamentului European.  Organizatorii anunţă că mitingul este unul de susţinere a parcursului pro-european al României şi de sprijin pentru statul de drept şi justiţia independentă. Cele patru organizaţii le cer participanţilor să vină la miting cu drapelurile României şi Uniunii Europene.

Cătălin Teniță: Acest miting este în primul rând pentru reprezentanții europeni. Credem că atunci când vor veni în  România este foarte important să înțeleagă că există o socitate civilă vibrantă, care face ca această țară să merite să fie salvată. Dacă vom avea doar punctul de vedere guvernamental, care e de foarte multe ori foarte deformat în raport cu cea ce se întâmplă în România, de exemplu ce spunea doamna Dăncilă în noiembrie la Parlamentul European, nu cred că este bine. Ceea ce vrem să facem noi este să le spunem că populația României, populația Bucureștiului încă este dispusă să lupte pentru statul de drept și pentru independența justiției și să le spunem că suntem o parte a Europei. 

Reporter: Ceea ce nu contestă încă nimeni...

Cătălin Teniță: Nu contestă încă în mod explicit. Pe de altă parte, avem tot felul de declarații mai belicoase sau mai puțin belicoase ale reprezentanților guvernamentali care au contestat esența noastră europeană sau rolul Uniunii Europene în dezvoltarea României. Dacă ținem minte, în vară, domnul Dragnea spunea că NATO și Uniunea Europeană au finanțat statul paralel. Ce este aceasta dacă nu o acțiune anti-europeană?

Reporter: Credeți că s-ar putea depăși momentul de retorică și că se vor lua măsuri concrete pentru un eventual Ro-exit?

Cătălin Teniță: Cred că și cei care eventual și-ar dori un Ro-exit înțeleg foarte bine că acum populația este într-o majoritate enormă pentru rămânerea în Europa. Acum o lună noi am făcut un sondaj la Geeks for Democracy care arăta că 91% dintre români doresc să rămână în Uniunea Europeană. Nu va exista un Ro-exist nu pentru că ei nu și-ar dori unn Ro-exit, ci pentru că populația este într-un procent covârșitor împotriva acestei idei. 

Rep: Am văzut că ați chemat oamenii la această manifestație publică să vină cu drapelurile României și a Uniunii Europene. A fost un moment fierbinte, 10 august, protestul diasporei. Violențele de atunci par că au speriat societatea civilă sau o parte dintre manifestanți. Vă așteptați la o participare importantă la protestul de la Ateneu? 

Cătălin Teniță: În mod cert nu va fi o participare ca pe 10 august. Cred că vor fi suficienți oameni în fața Ateneului încât să arate că nu este vorba despre o chestie marginală, de niște nemulțumiți într-un sistem care merge perfect, ci este vorba despre o problemă reală pe care societatea civilă o resimte și dorește să o rezolve. 

Reporter: În toți acești ani de la Ordonanța 13, când s-a ieșit în stradă și până acum, care credeți că a fost marele câștig și marea pierdere pentru România?

Cătălin Teniță: Cred că marele câștig este faptul că avem acum o societate civilă mult mai vibrantă și o dispoziție a oamenilor de a se implica civic și politic mult mai mare decât acum 3 – 4 ani, de la Colectiv încoace. Este foarte important. Cred că dincolo de tot ajutorul pe care ți-l pot oferi partenerii europeni sau euro-atlantici, tu ca să poți să îți dezvolți o țară bună, ai nevoie de foarte mulți oameni implicați civic și dispuși să intre în anumite forme de serviciu public, fie că este vorba despre Guvern, despre acțiuni la nivel administrativ, fie că este vorba despre chestiuni civice. Ăsta este marele câștig. Lumea este mult mai conștientă de chestiunea asta și de necesitatea de a se implica cu mintea lor, cu corpul lor, financiar, sub diverse forme. Eu am 41 de ani. Ne-am închipuit că viața noastră va fi liniară, în sus, după 2000, că ne vom dezvolta intelectual, familial, financiar din ce ce în ce mai bine. Chiar așa a fost timp de 10 – 15 ani, cu excepția crizei. Dar tot a existat o evoluție bună a României. Din 2016 această evoluție nu mai este atât de pozitivă. Este o evoluție cel mult stagnantă, dacă nu și mai rău. Dacă ne uităm pe cifrele privind nivelul democrației în România, privind nivelul de disponibilitate a administrației de a servi comunitatea, acesta a scăzut.

Reporter: Cum vă așteptați să fie 2019?

Cătălin Teniță: Va fi un an greu pentru toată lumea. Cred că societatea civilă neimplicată politic va trebui să convingă cât mai mulți cetățeni să participe la vot, să își exprime punctul de vedere prin vot. Votul este cel mai important lucru într-un sistem democratic. 

Reporter: Ultima întrebare, legată de mișcarea #Rezist. Pe o axă stânga dreapta, unde vă situați?

Cătălin Teniță: Eu nu mă definesc că sunt parte a unei mișcări #Rezist. Poate doar la modul poetic. Există mai multe grupuri de oameni, asociații, care încearcă să rezolve, să pună umărul la niște probleme de expresie civică în spațiul public. Noi, Geeks 4 Democracy, suntem mai mult pe o poziție din zona antreprenorială, tehnică, civică. Poate într-o lume mai așezată am fi fost un pic mai la stânga de centru. Într-o lume ca a noastră, în care zona de stânga, printr-o birocrație foarte negativă și foarte neeficientă, care nu servește România așa cum trebuie, poate suntem un pic mai la dreapta. E nevoie de cât mai multă libertate pentru ca lucrurile să se întâmple dinspre zona privată, dinspre zona antreprenorială. E foarte greu de explicat în două cuvinte. Dar aș sublinia că nu există o mișcare #Rezist de genul că toate asociațiile au un obiectiv ocult, cum îl prezintă puterea, pentru a-i da pe acești oameni jos. Noi privim lucrurile foarte echilibrat. Acești oameni nu trebuie dați jos pentru că sunt PSD, ci pentru că afectează statul de drept și democrația. Dar aceleași lucruri s-ar putea întâmpla dacă ar prelua puterea alte partide. Am acționa la fel.

 
Cătălin Teniță, membru fondator Geeks 4 Democracy, despre protestul de la Ateneu