Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii din Ucraina: Vrem drepturi garantate precum cele ale maghiarilor din România

copii_ucraina.jpg

Program de colinde susținut de copii români din Ucraina la Consulatul General al României de la Cernăuți, 8 ianuarie 2019
Image source: 
Facebook / Consulatul General al României la Cernăuți

Românii din Ucraina cer Bucureștiului  să le fie abordate problemele la nivelul european în timpul Președinției în Consiliul UE.

”Vrem drepturi precum ale maghiarilor din România, vrem respectarea drepturilor minorităților”, spun reprezentanții comunității de români din Ucraina.

Ei au prezentat un memoriu în care își exprimă solicitările și temerile.

Principala nemulțumire este legată de efectele legii educației: Dacă rămânem fără școli, asimilările vor veni val peste noi, spune la RFI Aurica Bojescu, secretara Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”.

“Cerem să fim auziți din nou pentru că de la tribuna Consiliului UE sună altfel abordarea problemelor noastre. În Ucraina, în pofida tuturor cererilor noastre, nu s-a schimbat nimic. În direcția integrării europene, pe care o dorește Ucraina, trebuie să se facă pași, să putem rezolva acest lucru, ca minoritățile naționale să-și  poată menține învățământul în limba maternă. Am fi vrut foarte mult să avem drepturile garantate ale ungurilor din România sau ale ucrainenilor din România”, mai spune Aurica Bojescu, secretara Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”.

 
Aurica Bojescu, secretara Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”.