Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Cum arată noile tipuri de paşapoarte?

video_cum_arata_noi_tipuri_pasapoarte.jpg

Ministerul de Interne a pus în circulaţie noile tipuri de paşapoarte (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Ministerul de Interne a pus în circulaţie noile tipuri de paşapoarte (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Noile tipuri de paşapoarte au fost puse în circulaţie de Ministerul de Interne. E vorba de documentele de călătorie simple electronice şi de cele simple temporare.

Noile paşapoarte au un design modern, cu imagini stilizate ale unor monumente şi destinaţii turistice ale României, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei sau Mănăstirea Bârsana.

Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte din Ministerul de Interne, Mirel Toancă, precizează că documentele au elemente de siguranţă ce le vor face extrem de dificil de falsificat: “Cu această nouă generaţie de paşapoarte facem un pas în viitor, prin complexitatea elementelor de protecţie împotriva fraudării documentelor. Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale”.

De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru.

“Datorită acestor noi elemente de siguranţă şi de design, documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte de la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean. Totodată, precizez că documentele de călătorie din generaţiile anterioare sunt şi rămân valabile până la data menţionată în acestea”, spune şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Paşaportul simplu electronic este valabil 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani. Preţul noilor paşapoarte nu va fi majorat.