Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elevii se întorc de luni la şcoală

elevi_intorc_luni_scoala.jpg

Image source: 
(Sursa foto: pixabay)

Elevii reiau cursurile luni, 14 ianuarie. Duminică a fost ultima zi a vacanţei de iarnă, care a început pe 22 decembrie.

Elevii se întorc în bănci, însă doar pentru trei săptămâni, întrucât îi aşteaptă vacanţa intersemestrială, care începe în data de 2 februarie şi se încheie pe 10 februarie.

Până atunci, copiii vor mai beneficia de o zi liberă, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii. Cum 24 pică într-o joi, Guvernul le-ar putea face cadou bugetarilor o nouă minivacanţă, dacă va decide ca şi ziua de vineri să fie liberă. În acest caz, elevii vor sta şi ei acasă pe 25 ianuarie.

Reînceperea şcolii înseamnă nu doar bucuria revederii colegilor şi neplăcerea temelor pentru acasă, ci şi riscul apariţiei unor probleme de sănătate. Să nu uităm că suntem în plin sezon de gripă, iar întoarcerea copiilor în colectivităţi presupune ca de fiecare dată un risc sporit de îmbolnăvire.

La asta se adaugă şi problemele din trafic. De fiecare dată când începe şcoala, circulaţia, mai ales în oraşele mari, cum e Bucureştiul, devine un infern, în special în preajma unităţilor de învăţământ, unde mulţi părinţi îşi duc copiii cu maşina.

După vacanţa dintre cele două semestre, urmează cea de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai. Această pauză include perioada Paştelui, precum şi ziua de 1 Mai, care e liberă.

Cea mai aşteptată vacanţă a anului, cea de vară, va dura de pe 15 iunie până pe 15 septembrie. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai, iar pentru clasa a opta, pe 7 iunie, potrivit Digi24.

Elevii ar putea beneficia şi de alte zile libere, de exemplu în cazul unor evenimente meteo deosebite, cum ar fi viscol, ger sau furtuni puternice. În aceste cazuri, autorităţile pot decide, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel în trecut, închiderea şcolilor, urmând ca orele să fie recuperate de elevi.