Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exclusiv RFI: Dacia se "topește" la soare. 74.000 de mașini, chemate în service din cauza...căldurii

dacia.jpg

Image source: 
Wikipedia

Dacia a anunţat că peste 13.300 de modele Logan II, Dokker şi Lodgy, din România, trebuie rechemate în service din cauza unor posibile probleme la sistemul de airbag-uri. Mai exact, constructorul auto avertizează că, în anumite situaţii, airbag-ul şoferului poate funcţiona necorespunzător. Surse oficiale din cadrul Dacia au explicat pentru RFI în ce constă această defecțiune și când poate ea apărea. Aceleași surse mai spun că, la nivel mondial, numărul total al mașinilor Dacia afectate de această problemă este de ordinul zecilor de mii.

Surse oficiale din cadrul Companiei Dacia au declarat, pentru RFI, că problemele depistate la airbagu-ul șoferului au fost constatate în urma unor teste efectuate de compania care furnizează airbag-urile cu care sunt echipate modele Logan II, Dokker şi Lodgy.

”Orice constructor de automobile are o responsabilitate față de client, care nu se oprește când se predau cheile mașinii. Constructorul urmărește posibilele probleme care pot apărea. În cazul de față avem de a face cu o problemă din fabrică, dar care nu ține de Dacia, ci de furnizorul de airbaguri”, au precizat sursele citate.

Oficialii Dacia mai explică faptul că respectivul producător a schimbat recent procedura de împachetare a airbagului. ”Înainte, airbagul era împachetat manual de către un lucrător. În urma modificărilor, această operațiune a fost făcută de către un robot. În consecință, la modelele echipate cu noul tip de airbag există posibilitatea declanșării incorecte a airbagului șoferului. Această problemă poate apărea în cazul în care temperatura la nivelul volanului depășește 60 de grade, spre exemplu, în timpul verii, când mașina este lăsată în soare. În aceste condiții, în cazul producerii unui accident, airbagul poate funcționa necorespunzător”, au explicat sursele oficiale din cadrul constructorului auto, fără a da detalii referitoare la modul de funcționare necorespunzătoare a airbagulului șoferului.

În precizările acordate la solicitarea RFI, experții Dacia au subliniat că problemele cu acest airbag pot apărea numai în cazul unui accident. ”Nu înseamnă că la temperaturi de peste 60 de grade la nivelul volanului airbagul se declanșează automat. Acest sistem poate funcționa inexact numai în cazul producerii unui impact”, insistă producătorul.

13.300 de modele Logan II, Dokker şi Lodgy vor avea nevoie, așadar, de o intervenție în serviceurile Dacia. Dar despre ce mașini este concret vorba? Oficialii Dacia spun că mașinile în cauză au fost produse în intervalul aprilie – august 2018. Așadar, persoanele care dețin aceste modele de Dacia produse în intervalul menționat, de 5 luni, trebuie să se prezinte la reprezentanța Dacia. ”Clienții care sunt în posesia mașinilor au fost anunțați. Ei își fac programare în funcție de timpul lor. Intervenția durează cam o oră: verificare și, dacă e cazul, înlocuire. Totul, gratuit”, explică producătorul care susține că ”nu sunt motive de îngrijorare pentru clienți”.

În fine, oficialii Dacia mai spun că, în total, 74.000 de mașini cu posibile probleme la airbag au fost comercializate în întreaga lume. Dintre acestea, peste 18.000 au ajuns în Franța, iar alte câteva mii în țările magrebiene din nordul Africii: Algeria, Maroc, Tunisia. ”În cazul acestora din urmă, unde temperaturile sunt mai mari chiar și în această perioadă, problema trebuie remediată rapid, întrucât funcționarea inexactă a airbagului șoferului apare la temperaturi mai ridicate în interiorul mașinii”, au explicat pentru RFI sursele din cadrul Dacia.