Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea recursului compensatoriu. Psiholog: Statul nu are un program de reintegrare a deținuților

catalin_luca.png

Image source: 
catalinluca.ro

Solicit Guvernului să vină urgent cu soluții privind recursul compensatoriu. Siguranța cetățeanului nu este negociabilă. Este reacția șefului statului după ce în urma aplicării legii, peste 13.000 de deținuți au ieșit din închisoare anticipat iar unii dintre ei au comis noi infracțiuni.

 Legea recursului compensatoriu poate fi abrogată, dar o asemenea măsură va avea efecte numai pentru viitor, afirmă fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună. Ea îi răspunde premierului Viorica Dăncilă pe tema acestei legi și spune că actul normativ inițiat de guvernul tehnocrat a fost modificat astfel încât condiţiile de eliberare au devenit mult mai flexibile. În varianta iniţială a legii, ar fi ieşit din pușcării aproximativ 1.700 de deținuți, subliniază Raluca Prună.

Crima de la Mediaș comisă la sfârșitul săptămânii trecute de un detinut eliberat în baza legii recursului compensatoriu a readus în discuție carențele acestui act normativ. De cele mai multe ori cei eliberați anticipat ajung să comită noi infracțiuni tocmai pentru a se întoarce după gratii, pentru că nu reușesc să se adapteze noii vieți.

Afară nu-i așteaptă nimic, de multe ori nu-și mai găsesc familia, casa ți nu reușesc să obțină un loc de muncă. Singurul suport pe care îl oferă statul român unui fost deținut este libertatea, explică la RFI psihologul Catalin Luca, președintele Alternative Sociale, organizaâie care a desfășurat numeroase programe destinate atât celor încarcerați cât și foștilor deținuți.

Comunitățile locale nu au programe de reintegrare a deținuților iar la nivel național nu există un plan coerent pentru ca cei eliberați din închisori să nu se întoarcă în penitenciar, explică Cătălin Luca.

 

 

Psihologul Catalin Luca