Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Vizita Papei. Șumuleu Ciuc, locul celui mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est

sumuleu_ciuc.jpg

Pelerinaj de Rusalii la Șumuleu Ciuc, 2015
Image source: 
youtube.com

Papa Francisc va vizita un loc cu o încărcătură simbolică enormă pentru maghiarii din România și nu numai. Șumuleu Ciuc este locul unde, în fiecare an, de Rusaliile romano-catolice, are loc cel mai mare pelerinaj din regiune. Oamenii vin pentru a venera o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, care are faima de a fi făcătoare de minuni.

Sanctuarul de la Șumuleu Ciuc a fost construit de franciscani, în Evul Mediu. Ei au fondat o mănăstire în Carpații Orientali în anul 1442. Din acea perioadă datează și tradiția pelerinajului. Simbolul lăcașului de cult era o statuie neobișnuită a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus. Franciscanii spun că este cea mai mare statuie de acest fel din lume a Maicii Domnului. Statuia are o înălțime de 227 de centimetri și este confecționată din lemn de tei aurit.

Treptat, pelerinajul de la Șumuleu Ciuc a devenit tot mai important. De aceea, sanctuarul franciscanilor a devenit ținta principelui unitarian al Transilvaniei, Ioan Sigismund. Acesta era extrem de labil: născut catolic, a devenit lutheran, apoi calvin și mai apoi unitarian. În 1567, le-a cerut secuilor catolici să devină protestanți. Pentru că aceștia au refuzat, el a pornit în fruntea oștilor ungurești pentru a distruge sanctuarul de la Șumuleu Ciuc. Secuii s-au hotărât să își apere biserica. Oastea lor nu avea general, ci era condusă de preotul Istvan din Josani. Disproporția dintre cele două oști era atât de mare, încât victoria secuilor catolici împotriva ungurilor protestanți a fost considerată drept un miracol dumnezeiesc.

Bătălia a avut loc de Rusalii, de aceea secuii victorioși au jurat că vor veni, ei și urmașii lor, în fiecare an, pentru a-i mulțumi Maicii Domnului. Câteva luni mai târziu, Dieta Transilvaniei lua o decizie menită să pună capăt războaielor religioase. Concret, fiecare locuitor al Transilvaniei primea dreptul să își aleagă liber religia, iar principiul libertății religioase primea astfel contur pentru prima oară în lume.

 

La Șumuleu Ciuc, faima icoanei a crescut de la an la an. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori, după ce fusese distrusă în războaie sau incendii. Statuia a scăpat neatinsă. Numărul pelerinilor a crescut și el, iar în 2018 s-au strâns la Șumuleu Ciuc 130.000 de oameni pentru slujba de Rusalii. Ordinul Franciscanilor a început demersurile pentru a înscrie acest pelerinaj pe lista UNESCO. În acest an, pelerinii se vor strânge în număr mare de două ori: o dată pentru a-l primi pe Papa Francisc, iar cea de-a doua oară, după doar câteva zile,  pentru a cinsti tradiția care datează din 1567.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 17 ianuarie 2019