Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce vine Papa Francisc în România?

papa_francisc_si_ps_florentin.jpg

Papa Francisc și PS Florentin Crihălmeanu
Image source: 
Arhiva Episcopiei Greco-catolice de Cluj-Gherla

Vestea venirii Papei Francisc în România a entuziasmat deopotrivă credincioșii catolici din România și din țările învecinate, cât și pe cei de alte confesiuni. Vizita actualului suveran pontif a trezit și amintiri despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, petrecută în 1999. Despre diferențe și asemănări între cele două vizite vorbește la RFI Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Deși ințial, Papa Francisc trebuia să vină în România anul trecut, în Anul Centenarului, vizita suveranului pontif a fost amânată pe anul acesta și anunțată oficial a se desfășura între 31 mai și 2 iunie. Episcopul greco-catolic de Cluj Gherla, Preafinția Sa Florentin Crihălmeanu a acceptat să vorbească despre această vizită declarat pastorală, într-o țară majoritar ortodoxă.

”Consider că actuala vizită a pontifului roman și vizita unui pontif roman într-o țară majoritar ortodoxă demonstrează, încă o dată, dorința de apropiere a Bisericii Catolice de Biserica Ortodoxă, în primul rând la nivelul religiei care ne unește, la nivelul religiei creștine. În al doilea rând, aș spune că este important să cunoaștem personalitatea care ne vizitează, pentru că el reprezintă pentru noi, catolicii, părintele Bisericii universale”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Episcopul de Cluj-Gherla spune că vizita Papei Francisc în România are loc într-un cu totul alt context decât cea a primului pontif care a vizitat vreodată România, Papa Ioan Paul al II-lea.

”Trebuie să vă spun că am avut ocazia să particip și la frământările din ianuarie 1999, când se pregătea vizita din mai 1999. Principalele probleme ale vizitei de atunci a fost tocmai temerea că aceste probleme de tip patrimonial ecumenic vor avea o exacerbare, prin această vizită a Sfântului Părinte și nu s-a dorit vizibilitatea Bisericii greco-catolice. Vizita a fost una de stat, limitată doar la nivelul municipiului București și cu invitație din partea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus Preasfințitul Florentin.

Despre personalitatea papei care va vizita România, episcopul clujean spune că este una atipică, atât pentru un șef de stat, cât și pentru un cap al Bisericii mondiale.

”Întotdeauna mi s-a părut un om jovial, un om optimist, un om cu un suflet deschis, un om zâmbitor. De exemplu, vă dau un detaliu, ca să vorbim concret: nu se uită nici măcar dacă i-ai sărutat inelul sau nu. Nu așteaptă să-i săruți nici păpucul, nici inelul. Dacă ai dat o strângere de mână, este bineprimită și îți zâmbește și este la fel de dispus să îți vorbească în continuare, ca și cum ai fi dat numai din cap. Este un om efectiv deschis din toate punctele de vedere. S-au oferit atâtea exemple în vizitele acestea pastorale. La Rio, la Ziua Mondială a Tineretului, papa nu a venit cu un papamobil, a venit cu un Fiat Punto decapotabil, ca să îl poată vedea lumea. Ulterior s-a urcat în papamobil. Tinerii nu știau ce să facă, pentru că ar fi vrut să își manifeste cumva dragostea față de el. Știți ce au făcut? Își luat tricourile, se dezbrăcau și aruncau în papa cu ele. La un moment dat, papa le-a făcut semn: stați așa că s-a umplut papamobilul de hainele voastre”, povestește episcopul clujean.

Reprezentanții Vaticanului au negociat cu autoritățile române traseul Papei Francisc în țara noastră. Astfel, după vizita de stat și pastorală de la București, papa va merge la Iași, apoi la Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, iar în ultima zi a vizitei sale în România se va afla în inima greco-catolicismului din Ardeal, la Blaj.

Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, face o comparație între vizita în România a Papei Francisc și a Papei Ioan Paul al II-lea