Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Infrastructură: 600 de milioane de lei, pentru transportul public din 5 orașe

Guvernul vrea să investească sume considerabile pentru dezvoltarea transportului în comun în mai multe orașe. Atfel, Ministerul Dezvoltării Regionale a anunțat că intenționează să achizioneze 70 de tramvaie în valoare de peste 600 de milioane lei.

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat pe SEAP-SICAP, o platformă online de achizitii publice, trei anunţuri pentru achiziţionarea unui număr de 70 tramvaie pentru transportul public urban de călători, valoarea totală fiind de aproape 609 de milioane lei.

Tramvaiele cumpărate urmează să fie folosite în oraşele Craiova, Galaţi, Brăila, Ploieşti şi Reşita. Cel dintâi anunţ al Ministerului Dezvoltării prevede achiziţionarea, prin licitaţie deschisă, a 40 de tramvaie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este pe 27 februarie. Este vorba despre câte 10 tramvaie pentru Brăila şi Galaţi şi 20 pentru Ploieşti.

Potrivit caietului de sarcini din anunţul publicat de MDRAP, tramvaiele trebuie să fie limitate electronic la maximum 50 km/oră şi să aibă podea 100% coborâtă pe toată suprafaţa destinată pasagerilor, cu facilităţi (rampe) pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor şi a persoanelor cu mobilitate redusă.

Capacitatea de transport totală a tramvaielor trebuie să fie de minim 100 locuri, respectiv 6 persoane pe metrul pătrat, din care minim 32 pe scaune fixe.

Companiile interesate să depune oferte trebuie să știe că tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare și supraveghere a călătorilor, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior cât şi la exterior.