Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


20 de morți, din cauza gripei. Ministerul Sănătății ar putea declara starea de epidemie

"Nu suntem foarte departe de declararea epidemiei de gripă". Anunțul a venit duminică de la ministrul Sănătăţii, după ce încă o persoană a murit în weekend din cauza virusului. Sorina Pintea spune că, dacă numărul îmbolnăvirilor va continua să crească, autoritățile vor declanșa procedurile specifice perioadelor epidemice.

Ministrul Sănătăţii recomandă, în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă, ca persoanele care prezintă simptome să se adreseze medicului de familie, să nu meargă în colectivitate sau în locuri aglomerate, iar în şcoli să se facă triaj epidemiologic.
"Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor", a mai declarat, ieri, Sorina Pintea, la Realitatea TV.
Ministrul a reafirmat că situația se poate înrăutăți. "Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, adică numărul cazurilor confirmate este mai mare decât numărul cazurilor estimate, putem vorbi despre o epidemie. Avem deja o săptămână epidemică", a explicat ministrul.
Pintea a ținut să sublinieze că cele 20 de persoane decedate până acum din cauza gripei "au avut în comun un singur lucru, nu erau vaccinate". La fel de important, "din cele 20 de persoane decedate,  16 au avut condiţii medicale preexistente", adică sufereau și de alte boli, a spus ministrul Sănătăţii.
Să amintim că ultimul caz de deces din cauza gripei s-a înregistrat sâmbătă. Este vorba despre un bărbat de 68 ani, din judeţul Galaţi, care a contractat virusului gripal de tip A. Bărbatul nu era vaccinat antigripal şi suferea de boli cronice respiratorii grave.