Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Repetenți în clasa I. Specialist în educație: ”Nicăieri în lume pedagogia pedepsei nu mai funcționează”

Reacții vehemente după propunerea ministrului Educației de a-i lăsa repetenți pe școlari încă din clasa I. Atât asociațiile de elevi cât și cele de părinți resping ideea lansată de Ecaterina Andronescu, prezentă în platoul Digi 24.. În prezent este stabilit prin lege că profesorii nu au voie să lase repetenți elevii până în clasa a III-a.

Într-o declarație pentru Edupedu.ro, președintele Asociației Elevilor din Constanța, spune că acest obicei este oricum o cutumă destul de toxică, ce pune o etichetă asupra  elevilor care îi va demotiva. În opinia elevilor, ar trebui ca pentru  toate clasele primare să se renunțe la ideea de a lăsa elevii repetenți.

În plus, și elevii și părinții susțin că nu au fost consultați cu privire la ipoteza reintroducerii repetenției în clasele mici.

La RFI Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație spune că la vârste atât de fragede, întreaga responsabilitate pentru ca elevii să-și însușească competențe, revine profesorului.

"Din păcate, e o prevedere legală, până în clasa a treia copiii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect pentru că, iată, unde suntem. Ajungem la clasa a opta şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, că nu ştiu să calculeze bine şi că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a opta.  Cred că obiectivele de care vorbeam trebuie stabilite prin lege şi în fişa postului fiecărui profesor", a afirmat ministrul, întrebat în legătură cu interdicţia de a lăsa reprenţi copiii de clasa l.

Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa I, este o greşeală, Andronescu a răspuns: "Categoric".

La argumentul expertului în educaţie Oana Moraru conform căruia nu ai voie să laşi repetenţi pentru că s-a demonbstrat că din punct de vedere psihologic nu are niciun efect asupra copilului, Andronescu a replicat: "Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi”.

 
 
Daniela Vișoianu, președinta Coaliției pentru Educație