Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MEN: Elevii sunt liberi și vineri. Cursurile, suspendate din cauza gripei

ordin_minsitru.jpg

Image source: 
facebook/Liviu Marian Pop, senator

Ministrul Educaţiei a semnat astăzi un ordin de ministru prin care se suspendă integral cursurile în sistemul de învăţământ preuniversitar. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei, după ce Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă către Ministerul Educaţiei în acest sens. Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

“Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi libera, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitata de timp  se vor aplica punctual.

De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publica, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

Ministerul recomandă populației  să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

•        Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);

•        Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

•        Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

•        Continuarea vaccinării antigripale

În funcție de situația epidemiologică,  unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.  Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa.