Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: Închiderea şcolilor o zi din cauza gripei este absurdă din punct de vedere sanitar

Epidemie gripa declarata oficial.jpg

Gripa a omorât zeci de români (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Gripa a omorât zeci de români (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Închiderea şcolilor pentru o zi din cauza gripei este o măsură absurdă. O spune la RFI medicul Sorin Paveliu, expert la Societatea Academică din România. În opinia sa, autorităţile ar fi trebuit să comunice mai bine pe această temă.

Elevii vor fi liberi vineri, din cauza răspândirii gripei. Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei, la recomandarea Ministerului Sănătăţii. Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 34.

Medicul Sorin Paveliu (SAR) crede că măsura închiderii şcolilor nu rezolvă mare lucru: ”Închiderea unităților școlare pentru prevenirea îmbolnăvirilor atunci când au apărut multiple focare de gripă s-ar putea să fie o măsură necesară. Închiderea pentru o zi este absurdă din punct de vedere sanitar, nu rezolvă nimic. Mai degrabă ar fi trebuit să informeze lumea cât este de gravă situația și să anunțe tranșant că dacă se trece de acest prag în ziua X, se vor închide școlile pentru o perioadă de atâtea zile. Dar sunt măsuri care mai degrabă trebuie văzute în perspectiva zilei libere care nu s-a mai dat, respectiv fiind imediat după sărbătorirea Micii Uniri, se putea face o punte, Guvernul a renunțat, până la urmă s-a ajuns la soluția cu școlile. Nu cred că e justificată de epidemia de gripă”.

În opinia sa, autorităţile ar fi trebuit să comunice mai bine pe tema gripei și a vaccinului antigripal: ”Trebuie să fim onești: în momentul de față, vaccinarea este aproape tardivă. Dacă ne-am afla într-o epidemie de gripă declarată, este o măsură care hai să zicem s-ar impune, pentru că în cele trei-patru săptămâni până când se dezvoltă o imunitate stabilă la persoanele vaccinate, epidemia ar mai continua, dar măsura luată în momentul de față este relativ tardivă și cu 10.000 de doze categoric nu se rezolvă nimic, chiar dacă sunt ele redistribuite. Problema care ar trebui tranșată cu această ocazie de către ministrul Sănătății (...) este să arate cum s-a făcut calculul numărului de doze de vaccin, care a fost achiziționat în toamnă (...). Cel puțin la o primă impresie, numărul de doze, un milion și ceva de doze, este insuficient pentru a preîntâmpina o epidemie. Pe de altă parte, este o ocazie extrem de favorabilă de a da atenție asupra a ceea ce înseamnă o campanie de promovare a vaccinării. S-a făcut o asemenea campanie în toamnă? Este alocat vreun ban în bugetul pe anul viitor pentru promovare de campanii, prin care populația să înțeleagă cu adevărat care sunt beneficiile vaccinării?”.

Sorin Paveliu, despre intervenția autorităților în cazul gripei