Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul loc în Europa la mortalitatea prin cancerul de col uterin. Medic: În ultimii ani, nu s-au alocat bani pentru vaccinarea anti-HPV

România ocupă un nedorit loc întâi în Europa la mortalitatea prin cancerul de col uterin, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer. 3.308 femei sunt diagnosticate anual cu această boală, iar aproximativ jumătate mor din cauza ei. O boală care poate fi prevenită prin vaccinare înainte de începerea vieții sexuale. 

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani.  Și România a avut, în urmă cu 11 ani, o încercare de a introduce vaccinarea antihpv în programul național de imunizare. “Din păcate, campania a fost un eșec, pentru că nu a explicat rolul vaccinului și nici nu a reușit să se apere contra curentului antivaccinist care atunci a luat amploare ”, spune la RFI, dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov. În momentul de față, vaccinarea se face la cerere, statul fiind obligat să asigure dozele necesare de vaccin. Chiar dacă legea prevede acest lucru, în ultimii ani nu au existat bani prevăzuți în buget, pentru aceste doze, deși medicii de familie au primit soliciări din partea părinților care voiau să-și vaccineze copiii. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

Recomandarea vaccinării pentru grupa de vârstă 11-14 ani aparține Organizației Mondiale a Sănătății, însă OMS recomandă extinderea vaccinării pentru adolescentele ai căror părinți au solicitat acest lucru, în momentul în care vaccinul este disponibil. Pe piață, o doză de vaccin anti-HPV costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze, după vârsta de 14 ani sunt necesare 3 doze. HotNews.ro a întrebat Ministerul Sănătății, la finalul anului 2018, care sunt planurile în privința vaccinării împotriva virusului HPV și când vor fi alocați bani pentru un program de vaccinare. "Ministerul Sănătății are în intenție achiziționarea vaccinului HPV, în vederea reînceperii campaniei de vaccinare împotriva infecției cu HPV pentru anul 2019. Conform Organizației Mondiale a Sănătății 377/2017, vaccinarea se realizează pentru fetele din grupa de vârstă 11-13 ani, la cererea parinților. Ținând cont că în ultimul an numărul cererilor de vaccinare a fost de aproximativ 6000/trimestru, Ministerul Sănătății intenționează realizarea demersurilor pentru încheierea unui acord cadru pentru 4 ani, necesarul minim estimat fiind de 50.000 de doze, iar în funcție de cererile care se vor înregistra să fie achiziționate dozele necesare", a fost  răspunsul instituției conduse de Sorina Pintea.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21-27.01.2019) pune accent, anul acesta, pe importanța screeningului împotriva acestei boli. Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global.