Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comemorarea internaţională a Holocaustului

buchenwald_fb_memorial_24-1-19.jpg

Comemorare la Buchenwald (Foto: Memorialul Buchenwald/FB)

În Germania au avut loc numeroase ceremonii dedicate victimelor dictaturii naziste, prilejuite de Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului. Conducerea Memorialului din Buchenwald, unde s-a aflat unul dintre cele mai mari lagăre de concentrare, a interzis reprezentanţilor partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), să participe la ceremonie. Interdicţia a fost motivată prin faptul că unii lideri ai partidului au bagatelizat Holocaustul.

Într-o declaraţie de presă a Fundaţiei Memorialul Buchenwald se spune că reprezentanţi ai partidului radical de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD) nu vor fi admişi să participe la ceremonia comemorării victimelor Holocaustului. Ceremonia a fost organizată deja astăzi, marcînd Ziua Internaţională a Holocaustului, care anual are loc pe data de 27 ianuarie.

Interdicţia de a lua parte la astfel de comemorări va rămîne valabilă pînă ce formaţiunea „nu se va distanţa într-un mod credibil de revizionism istoric şi de poziţiile anti-democratice şi anti-umane” adoptate. În această declaraţie, postată şi pe site-ul Memorialului, se aminteşte de faptul că preşedintele grupului parlamentar al Alternativei pentru Germania (AfD) din landtag-ul din Turingia, Björn Höcke, a calomniat în ianuarie 2017 guvernul din acest land federal, cît şi victimele prigoanei naziste. Într-o cuvîntare, Höcke a atacat atunci şi istoriografia germană, cerînd o întoarecere de 180 de grade în ceea ce priveşte interpretarea şi analiza trecutului recent. Istoriografia dedicată trecutului a calificat-o drept „prostească” („dämlich”), susţinînd că ar „paraliza” societatea germană. Punctul culminant în această cuvîntare de scandal a constituit-o afirmaţia că memorialul din Berlin, dedicat evreilor europeni ucişi de către nazişti, este „un monument al ruşinii”.

„Noi germanii sîntem singurul popor din lume care a plantat un monument al ruşinii în inima capitalei sale“, a spus Höcke.

În declaraţia de presă a Memorialului Buchenwald se mai citează şi alte exemple din declaraţii de bagatelizare a Holocaustului de către alţi lideri ai Alternativei pentru Germania. Totodată, se arată că gruparea radicală de dreapta, condusă de către Höcke, cunoscută sub denumirea „Aripa” (Der Flügel), a intrat în vizorul serviciului de informaţii interne, fiind suspectată de propagandă extremistă.

În lagărul de concentrare din Buchenwald au murit peste 56.000 de oameni schingiuţi şi înfometaţi. Unii au fost supuşi unor experimente medicale inumane. Peste 8.000 de prizonieri de război sovietici au fost împuşcaţi. Între 1937 şi aprilie 1945, naziştii au internat aici circa 270.000 de oameni din întreaga Europă. Viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel (1928-2016), născut în oraşul Sighetul Marmaţiei, a supravieţuit detenţia. Într-o cuvîntare, ţinută la Buchenwald, în 2009, Wiesel a amintit de ororile trăite şi a subliniat ideea necesităţii conservării memoriei victimelor.

În istoriografia mistificatoare pro-legionară, se sugerează o falsă echivalenţă între deţinuţi din motive rasiale şi categoria privilegiată de reţinuţi din alte motive. Legionarii fugiţi din România după aşa numita rebeliune din 1941, au avut aici domiciliu obligatoriu, au locuit în vile special amenajate şi au primit mîncare de la popota ofiţerilor.

Un alt incident în care au fost implicaţi deputaţi ai Alternativei pentru Germania (AfD) a avut loc în parlamentul din Bavaria. Şi acolo s-a desfăşurat o ceremonie dedicată victimelor Holocaustului la care a fost invitată fosta preşedintă a Consiliului Central al evreilor din Germania, Charlotte Knobloch. Într-o cuvîntare pe care a rostit-o cu acest prilej, ea a atras atenţia asupra tendinţelor anti-constituţionale din interiorul Alternativei pentru Germania. Deputaţii Alternativei au părăsit în mod ostentativ sala. Presa germană a relatat că după acest incident, Knobloch a primit numeroase mesaje insultătoare.