Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PNL propune reintroducerea admiterii la liceu. Cum răspund asociațiile de părinți

Parlamentarii PNL vor să modifice Legea Educației Naționale și să reintroducă examenul de admitere la liceu și facultate, începând cu anul 2020-2021. Liberalii susțin că schimbarea ar crește competiția între elevi și ar revigora învățământul profesional.

„Pentru începutul noii sesiuni parlamentare, PNL lansează în dezbatere publică - pentru ca ulterior să depună iniţiative legislative - următoarele proiecte: modificarea Legii educaţiei naţionale, astfel încât să fie reintrodus examenul la finalul clasei a VIII-a pentru intrarea la liceu şi examenul de admitere la facultate. De asemenea, PNL propune dublarea numărului de consilieri şcolari, astfel încât şcolile să poată să asigure prin consilieri îndrumarea copiiilor pentru cel mai bun traseu educaţional. Tot pe educaţie, PNL va depune o iniţiativă legislativă pentru ca fiecare şcoală să beneficieze de cabinet medical dotat şi cu asigurarea personalului de specialitate”, a declarat, luni, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți susține propunerea prin care se revine la sistemul de dinainte de 1990, spune la RFI, Iulian Cristache, președintele Federației. Totuși, punctează acesta, “trebuie să vorbim, practic,  de un pachet de măsuri, nu numai de introducerea examenului de admitere  în clasa a 9-a”. “Trebuie să modificăm programele școlare, să avem o finanțare corespunzătoare dar și o resursă umană calificată”, mai spune Iulian Cristache.  

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: