Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemia de gripă, declarată oficial

Epidemie gripa declarata oficial.jpg

Gripa a omorât zeci de români (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Gripa a omorât zeci de români (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat epidemia de gripă. Ea a precizat miercuri că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei, înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări.

Sorina Pintea spune că este vorba despre o tulpină de virus gripal care determină manifestări uşoare şi medii.

”Putem spune în acest moment că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice, conform uzanţelor, se constată că vorbim de o evoluţie a gripei”, explică ministrul Sănătății.

”Nu se poate afirma în acest moment că ne confruntăm cu un virus gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că diferenţa faţă de sezonul precedent este că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri confirmate clinic (...). Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccinul achiziţonat de către Ministerul Sănătăţi şi în vaccinurile existente în România”, spune oficialul.

De la începutul sezonului s-au înregistrat 54 de decese din cauza gripei.

Peste 1,2 milioane de persoane au fost vaccinate antigripal până marţi, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vaccin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară.

Sorina Pintea spune că se solicită "limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare”, în special în secţiile cu risc.