Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie: “Vaccin antigripal nu mai avem din noiembrie. Distribuția serului a fost complet neuniformă”

vaccin.jpg

Medicii de familie: “Vaccin antigripal nu mai avem din noiembrie. Distribuția serului a fost complet neuniformă”
Medicii de familie: “Vaccin antigripal nu mai avem din noiembrie. Distribuția serului a fost complet neuniformă”

“Situația este gravă. Nu este extrem de gravă, nu este foarte gravă dar este gravă! Asta înseamnă că față de numărul de cazuri la care ne așteptam, au fost mult mai multe. Deja măsurile  luate  sunt de epidemie, restricționarea  accesului în spitale și triajul copiilor sunt foarte importante. Sunt declarațiile Sandrei Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov după ce ministerul Sănătății a declanșat oficial epidemie de gripă la nivel national.

 Vaccin antigripal nu mai avem demult. L-am terminat în luna noiembrie. Am primit mai puține doze decât am solicitat. Au fost și județe care au primit multe doze, de exemplu  Constanța . Acolo au mers sute de doze. În schimb, în Bucureșt,i s-au solicitat sute de doze și s-au primit câteva zeci și asta în două trei tranșe. Distribuția vaccinului a fost complet neuniformă. Sunt oameni care au primit din septembrie-octombrie și alții în decembrie. Iar din farmacii, din informațiile mele, nu se mai găsește. Situația stocurilor din depozite se poate vedea ușor pe internet… din câte știu nu mai sunt vaccinuri. Noi trebuie să învățăm din lecția asta. E foarte clar că trebuie să ne ocupăm de vaccinare în septembrie, în august, nu în ianuarie", adaugă medicul Sandra Alexiu. 

 57 de oameni au murit  până acum din cauza gripei. 14 școli și grădinițe vor fi închise joi și vineri în București ca măsură de precauție.  Specialiştii estimează că această circulaţie intensă a virusului se va menţine inclusiv în luna februarie dar monitorizarea cazurilor de gripă va continua până în luna mai.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.000 de persoane au fost vaccinate cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

 
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov