Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MS, avertisment pentru bucureșteni: Nu folosiți apa potabilă pentru băut sau hrană

surs_facebook_ms.jpg

Ministerul Sănătății: Rezultatele preliminare ale probelor de laborator arată că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor legale
Sursa imaginii: 
facebook/Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii a transmis în această seară că distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă. Astfel, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică recomandă bucureștenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală, până la obţinerea rezultatelor finale din probele prelevate. 

Aceștia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

“Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 şi 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare,  valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezinta un  motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursa  informează ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea,  pana la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialiștii recomanda  locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publica sa nu fie folosita  pentru băut, prepararea hranei  sau în igiena personală. Aceștia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici,  dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

În cursul zilei de azi, Apa Nova a transmis la rândul său un comunicat de presă în care menționa că apa nu este periculoasă pentru consum.

“Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depăşit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din reţea. Rezultatele nu indică depăşiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie", relevă sursa citată. 

Reacția companiei a venit în urma unor mesaje apărute pe reţelele de socializare, care îi îndemnau pe bucureşteni să nu bea apă din reţeua publică şi să îşi anunţe de urgenţă şi apropiaţii cu privire la faptul că aceasta reprezintă un pericol.