Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONG: Scandalul apei cu clor șubrezește și mai mult încrederea în instituțiile publice

Polemici privind calitatea apei, în București (Sursa foto: site Apa Nova)

Scandalul legat de apa de la robinet tratată cu prea mult clor sporește neîncrederea cetățenilor în instituții. O spune la RFI Irina Zamfirescu, de la ActiveWatch, organizație ce monitorizează activitatea municipalității bucureștene.

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat joi după-amiază că rezultatele analizelor de laborator făcute de Direcţia de Sănătate Publică arată că nivelul clorului în apa din reţeaua publică a Capitalei este în limitele admise. Ea a precizat că până la finalizarea analizei microbiologice şi a celei pentru metale, recomandă "prudenţă".

 

Apa Nova susține că apa de la robinet este potabilă și că nivelul de clor folosit e în limite legale, în timp ce ministrul Sănătății insistă că valorile maxim admise de lege au fost depășite și le recomandă bucureștenilor să nu consume apa.

Irina Zamfirescu e de părere că asistăm la un posibil episod de răfuieli cu tentă politică, în care dezinformarea joacă un rol important: ”Din păcate, cred că suntem prinși în mijlocul scandalului PSD contra PSD. Pare din exterior, citind și dintr-o parte și dintr-alta comunicările, că e o mică ceartă între Guvern și Primăria Capitalei. Dacă ar fi să ne luăm după Apa Nova, într-un avânt ușor populist, domnul director Apa Nova a intrat astăzi în toaleta Primăriei Capitalei și a făcut o mică demonstrație și a băut un pahar cu apă”.

Reprezentanta ActiveWatch crede că s-a depășit o linie roșie în conflictele politice: ”E o confuzie generalizată și mi se pare foarte periculos că în mijlocul acestui scandal a ajuns ceea ce eu cred că este infrastructura critică a municipiului București (...). Cred că există niște lucruri de care nu ar trebui să ne atingem, atunci când avem niște mize politice. Mi se pare din ciclul acela, să nu depășim linia roșie. Mi se pare că din păcate, în această speță, s-a depășit un pic linia roșie și s-a instaurat un pic de panică în rândul populației”.

Irina Zamfirescu spune că ”există un mare pierzător, cetățeanul, care dincolo de această criză punctuală, din nou, criza asta a contribuit la șubrezirea mai mult a încrederii față de instituțiile publice”.

 
Irina Zamfirescu, despre scandalul apei cu clor