Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiștii ies în stradă. Acțiunea de protest se suprapune cu reuniunea miniștrilor de Interne din UE

Polițiștii, lucrătorii de penitenciare și rezerviștii militari ies în stradă, pe 7-8 februarie și în 9 mai, pentru condiții de lucru mai bune, încetarea discriminării pensionarilor militari și salarizare echitabilă.

Polițiștii, lucrătorii din penitenciare și rezerviștii militari vor protesta, azi, în fața ministerelor Justiției și Afacerilor Interne, într-o încercare de a atrage atenția asupra problemelor privind condițiile de muncă, asupra salarizării și a scăderii pensiilor. Sunt așteptate în jur de 1.000 de persoane. Iar mâine vor fi de la prima oră în fața Parlamentului.

Lideul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Dumitru Coarnă explică la RFI diferențele de salarizare din sistem.

“Dacă un polițist local are salariu de încadrare de 4.500 de lei - și vorbim de un polițist cu studii medii - , un polițist din cadrul Poliției Naționale, cu studii superioare, are un salriu de încadrare de 3.000 de lei. Acum s-au majorat cu 25% salariile de bază, dar ne-au înghețat sporurile. Sporul pentru munca de noapte în mod logic și legal ar trebui aplicat la noua valoare a salariului de bază, adică o majorare de 400-500 de lei, dar ei au inventat alte ecuații financiare și ca să ne fure din nou la salariu aceste sporuri se aplică la valoarea înghețată în 2018, adică valoarea nominal mai mică. Sigur că 25% din 3.000 de lei nu este egal cu 25% din 4.500 de lei”.

  

În plus, sindicalistul aduce în discuție 400 de acțiuni în justiție (din care 20 sunt sentințe definitive, peste 100 câștigate în fond, restul sunt în derulare) privind egalizarea salariilor la nivel maxim.

Avem agenți de poliție astăzi, în plată, cu salarii diferite. Legiuitorul constituant obligă angajatorul să ducă angajatul cu bani mai puțini în aceleași condiții de muncă pe același post al muncii, la salariul maxim. Ministerul de Interne nu face asta. L-am dat în judecată, dar nici așa nu respectă sentințele instanțelor de judecată din România. Ce caută oamenii ăștia să ne guverneze într-un dispreț total față de lege? se întreabă liderul sindical Dumitru Coarnă.

 

Acțiunile de protest din Capitală se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), la nivel de miniștri, și cu summit-ul liderilor UE, programat la Sibiu chiar de Ziua Europei.

“Încercăm să atragem atenția cu privire la nerespectarea legii în România”, mai spune președintele SNPPC.