Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Buget zero pentru copiii cu dizabilități. Părinții, siliți să iasă în stradă

copii.jpg

Image source: 
Facebook / Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati

Părinţii  copiilor cu dizabilităţi se pregătesc să protesteze vineri, nemulțumiți că Guvernul le ignoră solicitările. Oamenii sunt speriați că în proiectul de buget pentru 2019 nu sunt prevăzuți bani pentru indemnizații, de acestea urmând să se ocupe primăriile prin bugetele locale.

Primăriile nu au însă fonduri suficiente, ceea ce va duce la întârzieri în plata indemnizațiilor, în unele cazuri aceste indemnizatii reprezentând unica sursă de venit a părinților.

În România, trăiesc peste 72 de mii de copii cu dizabilități dintre care 50 de mii au nevoie de asistent personal.

Mutarea de la bugetul de stat la cel local ii va afecta direct si pe copiii din orfelinate, după cum explica Madalina Turza, de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Potrivit acesteia, reprezentanți ai părinților s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu ministrul Teodorovici, fără niciun rezultat concret însă.

Madalina Turza, de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi explică:

Cea mai mare problemă pe care o avem în acest moment este că Guvernul României sau Ministerul Finanțelor a înțeles să aloce buget zero pentru copiii din orfelinate, adulții cu dizabilități din centrele personale și asistenții personali și indemnizațiile părinților de copii cu dizabilități, lăsând totul în sarcina autorităților locale, care vor trebui să plătească acești bani din impozitul pe venit. Acest lucru pune în pericol viața a sute de mii de oameni și de copii din țara asta. Știm din experiență că primăriile, oricum, cu foarte mare greutate dislocau acești bani care veneau de la nivel central. Părinții rămâneau fără salarii de asistent personal. Situația era oricum gravă. Iar acum, tăind acești bani cu destinație specifică către aceste zone vulnerabile, ne pun într-un foarte mare pericol. Aș mai vrea să subliniez faptul că prin această măsură fără precedent în istoria României postdecembriste, Guvernul încalcă o lege organică, Legea 448, care prevede foarte clar că fondurile pentru persoane cu dizabilități se alocă de la nivel central. Aceasta este o măsură prevăzută și susținută în programul lor de guvernare, anume că vor menține plata pentru zonele vulnerabile și persoanele cu dizabilități de la bugetul central. Asta se întâmplă peste tot în lume, pentru că este un sector foarte sensibil și nu îl poți lăsa pe umerii autorităților locale.

Reporter: În scrisoarea pe care ați făcut-o publică spuneți că practic Guvernul a și încasat mai mulți bani la bugetul de stat prin legea care obliga firmele care nu angajează persoane cu dizabilități să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut. Vreți să știți ce s-a întâmplat cu banii aceștia?

 

M.T: Categoric. Este o dolenață pe care societatea civilă pe zona de dizabilitate o are de mulți ani, inclusiv noi. Aceste sume de sute de milioane de euro se colectează din taxele plătite de angajatori.

Rep: Spuneți dumneavoastră că este vorba despre 144 de milioane de euro acum?

M.T: Asta a fost în 2017. Nu avem date pentru 2018, noi cel puțin. Însă, este vorba despre sume importante. Iar aceste sume se pierd. Se dispersează în bugetul general în loc ca ele să fie într-un fond destinat promovării angajării în câmplul muncii a persoanelor cu dizabilități.

Rep: Am văzut că ați făcut numeroase apeluri către ministrul de finanțe. Până acum nu s-a întâmplat nimic concret. Cereți o întâlnire cu dânsul să îi explicați care e situația? Din câte îmi amintesc și primarii erau destul de îngrijorați și nu prea erau de acord să intre aceste plăți în bugetul lor. Spuneau că nu prea au de unde.

M.T: Este mai rău decât atât. Am reușit să obținem sâmbătă, 2 februarie, această audiență excepțională, când mai multe zeci de părinți venite de la sute de km din țară și părinți din București, ne-am adunat la Ministerul finanțelor, am discutat preț de trei ore cu ministrul finanțelor, care și-a asumat public la acel moment trei promisiuni, că va modifica proiectul de buget, că va introduce fondul pentru dizabilitate și că va asigura prin fondurile CAS decontarea terapiilor copiilor noștri și a tehnologiilor asistive. A spus că se va întâmpla acest lucru în cursul zilei de luni când vom primi propunere de text de modificare a bugetului, ceea ce nu s-a întâmplat. Domnia sa nu mai răpunde la niciun telefon, la niciun mail, la niciun mesaj, iar proiectul de buget va ajunge în Guvern vineri în forma sa inițială.

Rep: Spuneați că din punctul dumneavoastră de vedere o astfel de măsură este total nelegală. Cum ați putea-o opri ca să nu fiți afectați?

M.T: Este foarte dificil. Noi am făcut solicitare la PMB pentru a organiza un protest vineri, la ora 10. La fel, părinții din toate județele din țară se vor organiza să facă același lucru, cei care nu pot veni la București. Trebuie să înțelegeți că noi avem acasă copii pe care îi creștem singuri, abandonați de statul ăsta. Mulți dintre părinți și-au lăsat servicile și îngrijesc acești copii. Atunci ne este foarte greu să ieșim de fiecare dată. Guvernele de-a lungul timpului ne fac tot felul de mizerii. Vom încerca să ieșim cât de mult putem pentru a ne face auziți. Poate vor înțelege că suntem aproape un milion de oameni în situația asta în România și că niciodată nu am fost prioritatea niciunei guvernări.

Ascultă aici interviul integral: