Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salariații din Sănătate se pregătesc de grevă. Sanitas: Venituri mai mici din cauza OUG 114

sanitas-proteste.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Federației Sanitas

Sindicatele din Sănătate se pregătesc de grevă. Ordonanța 114, care instituie "taxa pe lăcomie", și transformarea normei de hrană în drept salarial vor duce la scăderea veniturile medicilor și asistentelor, a declarat pentru RFI, Răzvan Gae, vicepreședinte Sanitas. Federația Sanitas a avertizat încă de anul trecut Guvernul să găsească soluții pentru ca salariații să nu piardă drepturi deja obținute. În lipsa unui răspuns concret din partea autorităților, salariații sunt deciși să iasă în stradă.

Unii salariați din sistemul sanitar au luat deja mai puțini bani în luna ianuarie. Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Tulcea au protestat, miercuri dimineaţă, în curtea unităţii, fiind nemulţumiţi de faptul că veniturile le-au scăzut faţă de luna precedentă, în unele cazuri chiar şi cu 1.000 de lei. Principala nemulțumire este includerea indemnizației de hrană în plafonul de 30%, lucru care ar duce la scăderea veniturilor.  „Odată cu aplicarea OUG 114, norma de hrană care a fost exceptată anul trecut din plafonul de 30% revine în cadrul plafonului. Mai mult, dacă în 2018, s-a dat norma de hrană doar pentru sistemul sanitar, în acest an, indemnizația de hrană se aplică la toți bugetarii, drept pentru care este o încărcare pe acel buget pentru spitale, depinde de angajatorul principal de credite, inclusiv pentru învățământ, cultură, Dgaspc-uri (n.r.Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului)...Tot ce cuprinde Legea Bugetarilor pe 2017, plus măririle salariale la tot personalul din Sănătate și celelalte sisteme...Este o povară în plus , în special pentru spitalele mari care anul trecut au putut acorda un spor la fel ca în 2017 sau mai mult. Anul acesta,cheltuielile depășesc efectiv bugetul ordonatorului de credite și trebuie să descrească același spor. Cum medicii și asistentele sunt la maxim descrescând sporul, ei vor ajunge la o diminuare a veniturilor, pentru că anul trecut, nu au primit compensări ca să nu aibă diminuat venitul. Este exact ce se întâmplă acum la Tulcea”, ne-a declarat Răzvan Gae, vicepreședinte Sanitas. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:



În 2018,  angajații din sistemul sanitar au acuzat faptul că, deși salariile lor au crescut în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, sporurile au scăzut în multe cazuri, deoarece au fost plafonate la maximum 30% pe ordonator de credite. Atunci, Ministerul Muncii explica că decizia a fost luată în condițiile în care, în multe cazuri, sporurile bugetarilor depășeau în cuantum salariile de bază. La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că spitalele care doresc să compenseze scăderea sporurilor, în urma plafonării la 30% prin lege, pot aloca acești bani din veniturile proprii ale unităților sanitare.