Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ARPIM: “Există o diferență între bugetul alocat medicamentelor și nevoile pacienților. O criză poate izbucni în orice moment”

Criza medicamentelor se adâncește în România. Fie că vorbim de medicamentele ieftine sau de cele scumpe, unele sunt tot mai greu de găsit în farmacii. În doar 4 ani, pacienții români au rămas fără aproape 400 de medicamente inovatoare, dintre care 202 sunt fără alternativă terapeutică, conform unei analize a Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Iar situația se poate înrăutăți, spune la RFI, Dan Zaharescu, director executiv la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.  Potrivit acestuia, una dintre problemele majore este diferența dintre bugetul alocat medicamentelor și nevoile pacienților români, „S-a depășit pragul de echilibru și că în momentul acesta situația poate să basculeze într-o criză, în orice moment”, avertizează Dan Zaharescu.

“Autoritățile stabilesc o valoare a bugetului pentru medicamente care să fie cheltuit anual și tot ce depășește acest buget, consumat de către pacient, este plătit de industria farmaceutică. În acest moment, când taxa clawback a ajuns la un nivel de 25 %, aceasta înseamnă că bugetul stabilit de autorități pentru medicamente acoperă doar 75%  din nevoia reală a pacienților de tratament. (...) Lucrurile sunt destul de dificil de suportat de producătorii de medicamente. În clipa în care anumite medicamente sunt vândute în pierdere, practic, ele nu mai pot fi susținute de producătorii de medicamente și sunt scoase din portofoliul de produse, explică Dan Zaharescu, director executiv la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Ce este de făcut? “ Soluția nu este introducerea calculului diferențiat pentru taxa de clawback ci finanțarea corespunzătoare a bugetului pentru medicamente. În acest moment, lipsește un sfert din nevoia reală de consum pentru populația din România. Acel sfert trebuie cumva suplinit și acoperit de autorități din bugetele de asigurări sociale de Sănătate.”

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: