Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La fiecare oră, o româncă află că are cancer mamar. Mărturia unei supraviețuitoare

navigator_cancer_mamar.png

Sursa imaginii: 
https://canceruldesan.ro/

Un ghid destinat femeilor din România diagnosticate cu cancer la sân a fost lansat, astăzi, în Capitală. Acesta cuprinde întreg traseul unei paciente, pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân. “Când primești acest diagnostic, este cumplit. Dar, după ce îți revii din șoc trebuie să te mobilizezi și să lupți. Pentru viață”, este mărturia unei femei diagnosticate în urmă cu 10 ani cu cancer mamar.

Ana Moldovan are acum 60 de ani și locuiește în Cluj Napoca. În urmă cu 10 ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 3A. Ea a  venit, la București, la lansarea primului navigator pentru pacientele cu cancer la sân din România, pentru a-și spune povestea.

"Sunt aici în calitate de pacient și de învingătoare în lupta cu cancerul", și-a început ea mărturisirea.Primul navigator pentru pacientele cu cancer mamar din România  se adresează cu precădere pacientelor nou diagnosticate. Ghidul  explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România. Medicul Dragoş Median, oncolog  la Spitalul Clinic Filantropia.Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră, iar dintre acestea, peste 3.000 pierd lupta cu boala.

"În țările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supraviețuire de aproape 90%, dacă este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra pașilor de urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj", a mai spus medicul oncolog Dragoș Median. 

Navigatorul poate fi consultat online, pe platforma educațională www.canceruldesan.ro, primul website ce conține exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân. Platforma conține peste 80 de articole și se adresează atât pacientelor cât și tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân, precum și multe alte informații despre ce înseamnă să trăiești cu această boală. Ghidul va fi distribuit și în spitalele din București si din țară cu ajutorul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, odată cu 1.500 de "turbane oncologice" realizate de o pacientă care a avut o astfel de boală. Navigatorul a fost lansat de FABC, în parteneriat cu Roche România.

Acest tip de inițiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informația din acest navigator să ajute pacientele să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament”, a adaugat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.