Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatul jurnaliștilor cere Parlamentului demiterea de urgență a Doinei Gradea de la șefia TVR

Sindicatul jurnaliștilor cere demiterea Doinei Gradea din funcția de șef al Televiziunii Publice. Mediasind a transmis, marți, o scrisoare oficială Parlamentului prin care cere eliberarea de urgență din funcție a actualului preşedinte-director general al instituţiei.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, solicită Parlamentului demiterea de urgenţă a actualului preşedinte-director general al instituţiei, Doina Gradea, condamnând atitudinea discreţionară şi abuzivă manifestată de aceasta în actul de conducere a instituţiei, prin refuzul de a avea o colaborare reală cu partenerii sociali.

"Televiziunea Naţională nu este proprietatea grupurilor de interese!", se arată în comunicatul MediaSind. 

"În urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, MediaSind acuza presiunile exercitate de preşedintele-director general (PDG) al SRTV în Consiliul de Administraţie. Conducerea SRTV a reacţionat printr-un text nedemn pentru o instituţie media. În aşa-zisul comunicat se fac afirmaţii care dezvăluie o mentalitate de tip dictatorial", se afirmă în comunicatul sindicatului jurnaliștilor. 

Potrivit MediaSind, Doina Gradea ignoră Contractul Colectiv de Muncă din Televiziunea Naţională, pe care l-a semnat şi care prevede, între altele că ”angajatorul se obligă se adopte o poziţie neutră şi imparţială în raporturile cu toţi salariaţii societăţii şi faţă de toate sindicatele din unitate, urmărind în permanentă colaborarea cu acestea".

În consecință, organizația sindicală atrage atenţia Parlamentului României că "stilul dictatorial prin care Preşedintele Director General al SRTV conduce instituţia, în dispreţul legii, generează prejudicii grave angajaţilor, cărora nu le sunt respectate drepturile, iar prestigiul instituţiei este afectat".

Totodată, Sindicatul amintește și exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, denigrarea Comisiei de etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie și lipsa de transparenţă în decizii".

MediaSind transmite că va sesiza și la Europpean Broadcasting Union - EBU comportamentul abuziv al preşedintelui-director general al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.