Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela - Juan Guaido promite intrarea ajutoarelor în țară

venezuela_1_pxhere.jpg

Juan Guaido a oferit amnistie soldaţilor care s-ar delimita de preşedintele Maduro
Juan Guaido a oferit amnistie soldaţilor care s-ar delimita de preşedintele Maduro
Sursa imaginii: 
pxhere.com

Ajutorul umanitar de urgenţă trimis de SUA va intra în Venezuela pe 23 februarie, anunță Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte. Nicolas Maduro neagă existenţa unei crize alimentare, pe care o consideră o etapă preliminară unei intervenţii militare străine.

Pe 23 februarie ajutoarele umanitare străine vor pătrunde în Venezuela, spune Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ 50 de state. În faţa susţinătorilor adunaţi într-un cartier din estul capitalei Caracas, el a afirmat că acest lucru se va întâmpla ”pentru că singura alegere a uzurpatorului va fi aceea de a părăsi Venezuela”, făcând referire la actualul preşedinte Maduro. Liderul Parlamentului, controlat de opoziţie, le-a cerut celor aproape 250.000 de voluntari înscrişi într-un program umanitar pentru livrarea ajutoarelor depozitate la frontieră să fie pregătiţi pentru a forma caravane. La 23 februarie se va împlini o lună de când Juan Guaido s-a proclamat preşedinte în exerciţiu.

Scandând ”Libertate!” și ”Guaido!”, zeci de mii de protestatari fluturând steaguri venezuelene, s-a adunat în întreaga ţară pentru a creşte presiunea asupra armatei, principalul susţinător al guvernului, pentru ca acesta să permită pătrunderea ajutorului umanitar. Ei au solicitat autorităţilor militare să permită trecerea ajutorului şi chiar să-l protejeze pentru a ajunge acolo unde există cea mai mare nevoie.

Marţi seara, ministrul de externe rus Serghei Lavrov l-a avertizat pe omologul său american Mike Pompeo împotriva oricărui ”recurs la forţă” în Venezuela, ca reacţie la menţionarea de către Washington a opţiunii unei intervenţii militare. În Venezuela se desfăşoară manevre militare pentru ca actuala putere să facă faţă unei eventuale intervenţii străine. La punctul de frontieră Villa del Rosario autorităţile columbiene gestionează cozile cetăţenilor din Venezuela care traversează vechiul podul internaţional Simon Bolivar pentru a se aproviziona, a-şi duce copii la şcoală sau pentru a părăsi ţara. De acolo, jurnaliştii France Presse, ajunşi la ultima barieră ce separă cele două ţări, au putut observa un dispozitiv militar întărit al armatei venezuelene. Soldaţii venezueleni blochează de asemenea podul Tienditas, care leagă Cucuta (Columbia) şi Urena (Venezuela), în statul de frontieră Tachira, unde armata şi-a întărit prezenţa.

Ca răspuns la această a treia zi de mobilizare a opoziţiei, după cele din 23 ianuarie şi 2 februarie, susţinătorii actualului guvern s-a adunat în Piaţa Bolivar din centrul capitalei pentru a protesta împotriva ”intervenţiei imperialiste” americane. Confruntarea dintre cei doi politicieni, Maduro şi Guaido, s-a concentrat de mai multe zile în jurul pătrunderii mai multor tone de produse alimentare şi medicamente din SUA, depozitate deja în Columbia, la frontiera cu Venezuela. Această criză survine în plină criză economică, populaţia fiind copleşită de lipsa hranei şi a medicamentelor. Peste 2,3 milioane de venezuelani au părăsit ţara începând cu 2015, potrivit ONU.

În încercarea de a sparge unitatea armatei, Juan Guaido a oferit amnistie soldaţilor care s-ar delimita de preşedintele Maduro, avertizându-i că blocarea ajutorului constituie o ”crimă împotriva umanităţii. Acesta este un ordin adresat forţelor armate: lăsaţi să intre ajutorul umanitar odată pentru totdeauna, opriţi represiunea”, a îndemnat Guaido. El a anunţat că al doilea centru de depozitare a ajutoarelor umanitare din nordul Braziliei este operaţional.

O conferinţă consacrată ajutorului umanitar solicitat de Juan Guaido urmează să aibă loc joi la sediul organizaţiei Statelor Americane din Washington, liderul opoziţiei din Venezuela urmând să participe prin videoconferinţă.