Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul falșilor fizicieni medicali. Vicepreș. CFMR:“ Viața pacienților, pusă în pericol”

radioterapie.jpg

Scandalul falșilor fizicieni medicali. Vicepreș CFMR:“ Viața pacienților a fost pusă în pericol”
Scandalul falșilor fizicieni medicali. Vicepreș CFMR:“ Viața pacienților a fost pusă în pericol”

Colegiul Fizicienilor Medicali din România avertizează că există opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practică profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România. Cei angajați în clinici din Capitală dar și din țară au diplomă de inginer mecanic, bioinginer sau chimist dar nu aveau noţiuni temeinice de fizică şi o pregătire ştiinţifică adecvată. Vicepreședintele Colegiului, Marin Bodale spune că a avertizat atât ministerul Sănătății cât și o parte din unitățile medicale unde falșii specialiști profesau. Asta în condițiile în care ministrul Sorina Pintea a declarat că nu știe să existe astfel de cazuri.

Marin Bodale consideră că viața pacienților era pusă în pericol având în vedere că printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea aparaturii de radioterapie.

Vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România a atras atenția că există chiar persoane din străinătate care au venit să profeseze în România și în cazul cărora autoritățile autohtone nu au stabilit dacă pot sau nu profesa în țară.

Marin Bodale:  Într-adevăr, Colegiul Fizicienilor Medicali recunoaște că opt practicanți practică profesia de fizician medical ilegal. Dintre acești opt, cu siguranță șapte practică în momentul acesta. Una dintre persoane, destul de recent, a părăsit țara, fiind un cetățean turc și s-a dus și s-a angajat la o firmă de aparatură medicală în străinătate. Sunt fizicieni medicali falși care au diplome în cu totul alte domenii decât licență în fizică, specializazrea fizică medicală. Dumnealor au diplome în inginerie, inginerie mecanică, în științe aplicate, tehnologie, chimie, bioinginerie. Procedura (e încălcată de) cei care le-au acordat o parte din documente cu intervenția unor angajați ai unor instituții publice. Mă refer la CNCAN, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, fie la direcțiile de sănătate publică, fie la ANAF prin direcțiile regionale fiscale, de unde li s-au dat diferite documente din care să reiasă că sunt fizicieni medicali. Noi am luat gradual la cunoștință despre aceste cazuri. Nu au apărut peste noapte toate. Noi am sesizat Ministerul Sănătății. Am sesizat CNCAN și vă putem spune despre cazul de la Bacău. La Bacău, spitalul județean Bacău a organizat în 2017 un concurs pentru ocuparea unui post de fizician medical specialitatea bioinginerie. Acest post nu există în organigrama Ministerului Sănătății, în organigrama spitalului prin conversia unui post de fizician în radioterapie. Noi am atras atenția la momentul respectiv că dumnealui trebuie să urmeze procedura legală de angajare a unui fizician cu specializare în radioterapie. Înțelegem că acest post a fost dedicat pentru o anumită persoană care să poate îndeplini funcția de fizician medical specialitatea bioinginerie. Am făcut o sesizare la spitalul Bacău, pe care am trimis-o atât la Consiliul Județean, la Ministerul Sănătății, la Direcția de Sănătate Publică Bacău, precum și la CNCAN. Ministerul Sănătății, DSP Bacău și Consiliul Județean nu au răspuns solicitării, avertizării noastre. CNCAN a răspuns după aproximativ 10 luni și ne-a spus că nu este atribuția dumnealor. Iar cei de la spital au spus că angajează pe cine doresc, modifică organigrama cum doresc și noi nu putem să intervenim.

Reporter: De cât timp ați făcut, domnule Bodale, aceste sesizări către CNCAN, către Ministerul Sănătății?

M.B: Primele sesizări au fost făcute în 2010 și au fost invitați și cei de la CNCAN și la Ministerul Sănătății la dezbaterile și adunările noastre generale pentu a le spune problemele cu care se confruntă fizica medicală. Nu au dorit să vină. Parțial, cei de la CNCAN au venit sporadic la unele întruniri. Dacă nu greșesc, sesizările scrise le-am început cu 2016 când am trimis la Ministerul Sănătății.

Rep: Iar Ministerul Sănătății nu v-a dat niciun răspuns? Este foarte important pentru că Ministrul Sănătății Sorina Pintea a apărut cu o declarație în care spune că nu are cunoștință de falși fizicieni medicali în sistem și că va impune mai multe controale.

M.B: Doamana ministru probabil că nu poate să cunoască falșii fizicieni. Noi am făcut sesizările înainte. Dacă nu greșesc, dumneaei este la conducerea ministerului de aproximativ un an. Domnul Bodog cu siguranță a fost înștiințat, dar și miniștrii anteriori. Avem dovezile înregistrate. Vi le putem pune la dispoziție.

Rep: Dumneavoastră spuneți că toți acei opt activau sau aveau diplome conexe cu fizica medicală. Erau ingineri mecanici, bioingineri, chimiști, dar activau ca fizicieni medicali?

M.B: Exact și desfășurau profesia de fizician medical, cu atribuțiile de fizician medical. În același timp, CNCAN autoriza laboratoarele. La dosarele de autorizare a laboratoarelor de radioterapie și radio diagnostic se depun acele dovezi, copii după diplome. CNCAN cunoștea aceste aspecte pentru că erau la dosar.

Rep: CNCAN cunoștea faptul că aceștia nu erau de fapt fizicieni medicali, că nu aveau studii de specialitate?

M.B: Pe o parte din ei i-a acreditat, i-a recunoscut, le-a dat un permis de cercetare, fie că le-a scris în permis că sunt ingineri, sau, de exemplu, cum avem cazul de la Spitalul „Carol Davila” din București, la Militari, din 2008, în ianuarie CNCAN spunea că acea persoană, Dumitrache, este  inginer și într-adevăr are pregătirea de inginer. Pe diplomă scrie licențiat în inginerie. Iar în 2009, fără supravegherea unor experți în fizică medicală, CNCAN l-a recunoscut fără vreo procedură ca expert în fizică medicală. Fără să fie vreo supraveghere a unui expert în fizică medicală.

Rep: Domnule Bodale, ce face un fizician medical? Cu ce se ocupă? Cât de important e el în tratarea unui bolnav?

M.B: Un fizician medical calculează doza prescrisă de către medic, doza administrată pacientului la tratamentul de cancer. Mă refer la doza de radiație administrată pacientului în radioterapie. Dacă această doză este calculată greșit, atunci nivelul de radiație din fișa prescrisă de medic nu corespunde celui din realitate administrat și ajuns în tumora canceroasă în pacient. Pe lângă aceste aspecte, fizicianul medical întocmește planul de tratament în radioterapie, îl optimizează, calibrează acceleratorul liniar, calibrează aparatura de măsură și control.

Rep: Și asta o făceau niște oameni care nu aveau pregătire de specialitate?

M.B: Exact. Acum avem cursuri de fizică nucleară, de radiobiologie, cursuri de fizică în radioterapie, cursuri de fizică în medicina nucleară, cursuri de fizică în imagistică, în optică medicală, laser medical. Nu aveau niciun astfel de curs și nu îl au. Dumnealor aveau obligația să se adreseze Ministerului Educației la Centrul național de echivalări diplome și recunoaștere diplome și să își echivaleze diplomele de inginer în fizician. Nu au făcut lucrul acesta. Au sărit o procedură. Cu cunoștință, angajații CNCAN au acceptat ca acești falși fizicieni să practice ani de zile. Foarte mulți din acești falși fizicieni s-au constituit în persoană fizică autorizată și încheie contracte de colaborare. Noi nu putem să avem un control cu cine încheie aceste persoane fizice autorizate contracte de colaborare, de parteneriat. Noi putem să vedem doar unde este angajat.

Și în completare, iată punctul de vedere al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” care transmite că Mihai Teodor Dumitrache a fost angajat prin concurs în cadrul Centrului de Boli Oncologice/ Secţia Radioterapie, începând cu anul 2015. Acesta deține titlul de doctor în Fizică, este expert în fizică medicală și este și coordonatorul unui  grup de fizicieni medicali.  

 

 
Marin Bodale, vicepresedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din Romania