Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Operaţie la Iaşi cu cel mai performant robot folosit în chirurgia spinală

Prima intervenție chirurgicala cu robotul Mazor la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Robotul, spune managerul instituției medicale, este unic în ţară și  unic în lume ca versiune. Medicii susțin că ora exacta în neorochirurgie se dă la Iași și la Viena.

Un bărbat de peste 60 de ani cu o fractură de coloană în urma unei căzături a fost primul pacient operat cu ajutorul robotului Mazor.  Intervenția a durat trei ore dar medicii sunt siguri că după zece cazuri durata operației se va reduce. Pacientul va fi externat în trei sau patru zile. Ministrul sănătății, Sorina Pintea a asistat la intervenția transmisă live la Spitalul de Neurochirurgie. Echipa a fost compusă din zece medici, bioingineri și asistente medicale. Cel mai performant robot folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie a intrat în dotarea Spitalului de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iaşi în urmă cu două luni.  Valoarea acestuia este  de 1,2 milioane de euro. Timp de două luni, medicii si asistentele medicale au învățat să lucreze cu Mazor.  Potrivit managerului Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, robotul poate fi utilizat nu numai în ceea ce înseamnă patologie traumatică, tumorală, degenerativă, dar şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii. Practic, spun medicii, nu se mai deschide coloana, nu mai sunt operaţii deschise cu incizii mari de sus până jos, ci pur şi simplu, prin mici incizii, de un centimetru, se deplasează fiecare şurub, iar coloana este îndreptată printr-o tijă specială care relaxează coloana pe planul respective. Robotul elimină orice eroare umană în privinţa implantării device-urilor în coloană. Ministrul Sănătății a felicitat medicii ieșeni și a spus că în aproximativ doi ani va fi rezolvată criza medicilor anestezişti din spitalele din România.  

"Ministerul Sănătăţii a scos anul trecut foarte multe locuri la rezidenţiat. Din păcate, un medic anestezist se pregăteşte într-o perioadă foarte lungă de timp. La un moment dat, vă spun foarte sincer, mi s-a reproşat chiar personal, că ar putea să vină medici din Republica Moldova dar procedurile sunt greoaie", a răspuns jurnaliştilor ministrul Sorina Pintea.  "Sunt nişte criterii şi proceduri. De exemplu, un cardiolog în Republica Moldova face doi ani, în România face cinci ani. Este nevoie de o echivalare. De aceea durează atât de mult. Comisiile se întâlnesc periodic, sunt formate din specialişti. Este foarte greu ca ministru să intervin într-o astfel de chestiune. Cred că va fi nevoie de o anumită perioadă, 2-3 ani, până vom avea numărul de medici necesari pe Anestezie, Terapie Intensivă", a mai spus ministrul. Sorina Pintea a anunțat la Iași creearea unui centru de excelență în chirurgia cardiac pediatrică la Timișoara.

Violeta Cincu, corespondent RFI