Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ești pacient în România? Ai cel puțin 5% șanse să te alegi cu o ”superbacterie”

Încă un pacient al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală a murit, miercuri, în urma infecţiei cu acinetobacter. Numărul total al deceselor a ajuns la trei. Într-un interviu acordat RFI, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, vorbește despre problema infecțiilor nosocomiale în România.

”Avem în total şase persoane suspecte de infectarea cu această bacterie, dintre care trei au murit, iar o altă persoană, o femeie, se află în stare gravă”, a precizat miercuri managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, Beatrice Mahler.

În aceste condiții, Direcţia de Sănătate Publică a decis oprirea activităţii blocului operator şi a secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Institutului „Marius Nasta”. În consecință, zeci de operații au fost amânate.

Într-un interviu acordat RFI, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, explică faptul că bacteria Acinetobacter este extrem de periculoasă și rezistentă la antibiotice.

”Nu vom scăpa niciodată de aceste infecții nosocomiale care, conform studiilor, produc anual în jur de 1000 de decese în România”, mai spune medicul, care vorbește despre nevoia de educare a pacienților, dar și a personalului medical, ambele categorii trebuind să respecte mai strict normele de igenă.

Alexandru Rafila oferă o statistică îngrijorătoare: ”Noi raportăm în România, anual, cam 20.000 de infecții asociate asistenței medicale (n.r. infecții nosocomiale/dobândite în spitale). Însă, dacă am aplica procentul care se înregistrează ca medie europeană, la cele aproape 4 milioane de internări anuale în spitalele din România, probabil că numărul mai apropiat de adevăr ar fi circa 200.000 de astfel de infecții”.

Cu alte cuvinte, conform analizei preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, cel puțin 5% dintre persoanele care se internează într-un spital din România contractează o infecție nosocomială. Dacă luăm în considerare faptul că numai o mică parte din cazurile în care se constată infecții nosocomiale este raportată, situația devine alarmantă.

Medicul Alexandru Rafila insistă asupra faptului că respectarea igenei în spital atât de către pacienți, cât și de către personalul medical și vizitatori este esențială. În plus, izolarea în spații speciale a pacienților ”colonizați” cu bacterii rezistente la antibiotice ar fi la fel de importantă, mai spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ascultă:



În urmă cu aproape un an, medicul Ciprian Radu Şofariu, directorul medical al Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, declara: "Noi în România avem între 1 şi 2 % infecţii asociate îngrijirii medicale. Media europeană este de 6 %. Deci ce se întâmplă? Odată că nu le recunoaştem, că nu le raportăm, pentru că exista pe vremuri o directivă de sus că infecţiile nosocomiale nu dau bine. De fapt, suntem peste media europeană, însă nu avem nicăieri un studiu clar care să spună, noi, aici, în România stăm cu peste 6 %, stăm cu 9 %, cu 10 %", a afirmat în mai 2018 medicul sibian.