Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În curând, noi cărți de identitate în România

id_wikimedia_commons.jpg

Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10
Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10
Image source: 
wikimedia commons

Se schimbă din nou carțile de identitate, anunță Ministerul de Interne. Acestea vor avea un nou format, tip card bancar, așa cum sunt la ora actuală în majoritatea statelor europene, urmărindu-se uniformizarea la nivel comunitar. În plus, vor fi incluse și mai multe elemente de siguranță.

Schimbarea cărților de identitate în România este urmare a unui acord între reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului UE şi ai Parlamentului European, care urmărește sporirea securității acestui tip de documente. Astfel, cărţile de identitate vor avea un format uniform de card bancar, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.

”Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă”, anunță Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne. Potrivit oficialilor MAI, cărţile de identitate vor trebui produse în format uniform de card de credit (așa numitul ID-1). Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al Uniunii Europene.

Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.

La București, Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care să adapteze legislaţia naţională la cerinţele europene. ”În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, anunță ministerul. Potrivit acestuia, mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii. Cardurile cel mai puţin sigure, care nu îndeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zonă de citire optică vor expira în termen de cinci ani.

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garanţii solide privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune. În plus, noile norme se referă doar la securitatea informaţiilor care vor fi stocate în cărţile de identitate. Acestea nu constituie temei juridic pentru crearea unei noi baze de date la nivel naţional sau la nivelul UE, aceasta fiind o chestiune care ţine de legislaţia naţională, care trebuie să fie în deplină conformitate cu normele privind protecţia datelor.