Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Catalonia: Grevă generală în sprijinul deținuților separatiști

Catalonia: Grevă generală în sprijinul deținuților separatiști

 Catalonia se confruntă joi cu cea de-a treia grevă generală convocată în sprijinul mișcării pentru independență, după celelalte două proteste similare din anul 2017. Intenția organizatorilor era de a paraliza traficul în Catalonia pentru a protesta în favoarea liderilor secesioniști, care în aceste zile sunt judecați de Tribunalul Suprem din Madrid. 

Protestul este convocat de Intersindical-Confederația Sindicală Catalana, o organizație minoritară, care nu este susținută de marile centrale sindicale spaniole, dar  care se bucură de sprijinul așa-numitelor CDRComitete pentru Apărarea Republicii, care au pichetat șosele și autostrăzi încercând să paralizeze circulația în toată Catalonia. Deși este convocat de o organizație sindicală, protestul nu vizează problemele salariațior, este unul strict de natură politică, fiind susținut, în mod paradoxal, chiar de autoritățile locale, adică de executivul de la Barcelona care și-a anulat toată agenda de lucru a zilei pentru a denunța procesul politic intentat liderilor catalani care are loc în aceste zile în fața instanței Tribunalului Suprem din Madrid. 

Protestul a provocat întreruperi de trafic încă de la primele ore ale dimineții pe câteva autostrăzi catalane, aproape de Girona, Tarragona sau Barcelona, unde grupuri aparținând Comitetelor pentru Apărarea Republicii, au incendiat baraje de anvelope, provocând altercații cu poliția.  De asemenea, tot în cursul dimineții, s-a încercat, fără succes, ocuparea Gării din Girona, unde, ulterior, ca și la sediile judecătoriilor, au fost trimise importante dispozitive de poliție, pentru a evita alte incidente. 

La ora prânzului a avut loc un miting convocat de sindicate studențești coordonate de organizația ´´Universități pentru Republică´´ pentru a reclama punerea în libertate a liderilor separatisti și dreptul la autodeterminare.

În ultima parte a zilei sunt organizate alte proteste stradale convocate de două importante organizații civice implicate și în incidentele de la sfârșitul anului 2017, când s-a încercat declararea independenței, Adunarea Națională Catalană și Omnium Cultural. Organizarea protestelor de joi coincide cu momentul în care liderii acestor două organizații sunt obligați să depună mărturie în fața instanței Tribunalului Suprem. În cursul dimineții, Jordi Sánchez, liderul Adunării Naționale Catalane, denunța în fața judecătorilor de la Tribunalul Suprem caracterul politic al procesului la care este supus grupul separatist:

´´Mă consider un deținut politic, acesta este un proces politic și cred că obligația mea de cetățean care dorește să răspundă conform convingerilor sale în fața unei instanțe care pretinde că este imparțială, este de a profita de această oportunitate pentru a demonstra, conform convingerilor pe care le am, că toate faptele pentru care sunt acuzat de către parchet sunt false.´´

Ultima parte a protestului de joi va fi organizat de cealaltă organizație separatistă, Omnium Cultural, care va instala în centrul Barcelonei un ecran gigant pentru a transmite în direct momentul în care liderul său, Jordi Cuixart, va declara în fața instanței Tribunalului Suprem.

 
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea