Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


GandCrab: A fost lansat un soft gratuit pentru a proteja utilizatorii de cel mai răspândit virus din lume

malware.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender şi Poliţia Română anunţă că au dezvoltat un soft gratuit, menit să contracareze GandCrab, considerat cel  mai răspândit virus informatic din lume, Virusul blochează date, de la fișiere importante la poze, iar pentru recuperarea lor se cer recompense între 700 și 700 de mii de dolari.

Despre cât de nociv este GandCrab și despre cum pot fi recuperate datele furate vorbește Liviu Arsene, de la Bitdefender: 

"Este una din cele mai populare forme de ransomware.Și asta din cauza faptului că băieții care îl folosesc fac extraordinar de mulți bani. De ordinul sutelor de milioane de dolari. Și mai mult decât atât, are și un model de business foarte mișto. Un model prin afiliere: cei care dezvoltă ransomware-ul respectiv îl pun la dispoziție oricui vrea să infecteze vicitme și își iau cotă parte din recompense.  (...) Scopul lui este de a restricționa accesul la documente. Poze, date. (...) Și apoi cere o recompensă în funcție de cât de importante sunt fișierele respective și de profilul victimei. (...) Cere undeva între 700 de dolari dacă e o victimă obișnuită până la 700 de mii de dolari, dacă e o victimă care își permite. (...) Încercăm să colaborăm cu tot ce însemană organe de aplicare a legii. Din România, DIICOT, Poliția Română sau la nivel global, FBI, de exemplu.(...) Este un instrument gratuit de decriptare. Poate fi descărcat de pe labs.bitdefender.ro sau de pe site-ul nomoreransom. (...) Scopul este ca victimele să nu plătească banii respectivi. Dacă ai fost infectat și ți se blochează accesul descarci utilitarul, rulezi și îți decriptează gratuit toate informațiile."

 

Ascultă AICI interviul integral: