Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iași: Aproape două mii de oameni au protestat în stradă împotriva corupției

poza_iasi.jpg

Image source: 
Violeta Cincu

Aproape două mii de ieșeni au protestat aseară la Iași împotriva modificărilor aduse legilor justiției dar și împotriva corupției și a unei clase politice despre care spun că nu îi mai reprezintă. Cu steagurile Uniunii Europene, Statelor Unite și ale României fluturând în vîntul rece din Piața Unirii, oamenii au scandat și au mărșăluit pe străzile din centrul orașului. În ciuda frigului, multe familii au venit însoțiți de copii. Pentru a le mai preda, , au spus ei încă o dată, lecția democrației.

”Suntem călcați în picioare, așa ne simțim.Ne sunt încălcate toate drepturile. Nu mai suntem luați în seamă. Dacă avem ceva de spus suntem puși la colț. Nu mai există bun simț în politică”, a povestit cu năduf o ieșeancă care a participat la protestele de la Iași.

Două mii de oameni nu s-au strâns ușor în Piața Unirii din Iași.  Mulți erau vârstnici, cu cojoace care purtau urmele istoriei. O doamnă în vîrstă se apăra de frig cu o umbrelă neagră pe care scria #Rezist.

Au fost și mulți copii în Piața Unirii. ”Am venit la protest împreună cu famila și cu cei trei copii. Am venit pentru a ne arăta frustrarea și pentru a le arăta copiilor și faptul că în viață trebuie să lupți pentru ceea ce e al tău. Sperăm ca prin mica noastră contribuție să le putem crea un viitor. Noi sperăm aici”, a declarat un ieșean care a venit la protest cu familia.

Unii dintre ieșenii prezenți în Piața Unirii nu au mai ieșit în stradă de doi ani. Dar acum pare că le-a ajuns cuțitul la os

”Am mai participat la primele proteste din 2017. Am ieșit din nou pentru că acum pare că ne aruncă spre Est. Cele mai grave probleme în România sunt justiția, infrastructura și economia. Iar politicienii să își vadă de treburile poporului, pentru că de asta au fost puși acolo, nu pentru interesele lor”, s-a plâns un alt ieșean.

S-a strigat "Europa ajutor, Dragnea e infractor!", "Noi suntem poporul, jos cu infractorul! sau "Dragnea la puşcărie". Un  protest care s-a încheiat fără incidente, după trei ore. În Piața Unirii doar steagul României a rămas, înghețat, lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.