Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asociația Colectiv despre secțiile pentru arși: Apare o somitate care vrea să se facă unde are dom’ profesor interes

spital.jpg

Image source: 
pixabay.com

Proiectul de lege ce prevede ca ziua de 30 octombrie să fie declarată "Ziua pacientului ars" în România, a primit astăzi aviz favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, chiar dacă opoziția s-a opus. "Degeaba avem o zi pe hârtie, dacă statul român, în 3 ani de zile, a fost incapabil să asigure niște paturi de terapie pentru marii arși." -  au explicat reprezentanții USR.

Ziua pacientului ars ar avea o valoare mai mult decât simbolică, afirmă însă la RFI Eugen Iancu, de la Asociația Colectiv GtG 3010. Eugen Iancu precizează că inițiativa îi aparține și reclamă politizarea oricărui proiect care ar aduce un plus în societate:

“În lege inițiativele trebuie depuse doar de către parlamentari. M-am dus direct la șeful Comisiei de Sănătate, domnul Buicu și dumnealui a depus-o. A fost interpretarea că a depus-o PSD-ul. (...) Ideea este de trei ani. (...) Nu vrem să fie doar o acțiune simbolică. Vrem ca în jurul datei de 30 octombrie să organizăm evenimente cu specialiști. Un astfel de eveniment e organizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu ONG-urile. Este momentul în care ministerul trebuie să vină să ne spună ce planuri are, ce a făcut concret din ce a spus. Avem astfel o zi în care autoritățile trebuie să iasă la raport. (...)  ”

Despre lipsa de infrastructură 

“Se mișcă foarte greu lucurile. Banii sunt de la Banca Mondială. Din păcate interesele din anumite zone...și aici mă gândesc la Timișoara, Iași, Târgu Mureș... S-au mișcat foarte greu pentru că fiecare vrea o altă zonă, o altă construcție. Vrea altceva. Este vorba de niște secții. Lângă un spital multi-disciplinar construiești o secție nouă. O clădire micuță, dar absolut nouă. Pentru că pacientul ars are nevoie de izolare. Apare o somitate în zonă care vrea să se facă nu în Județean, ci în Municipal sau, mă rog, unde are domn profesor interesul. Pentru că banii care vin de la guvern pentru un pacient ars sunt alții decât pentru un pacient normal.(...) Nu mi-aș dori ca o astfel de acțiune să se politizeze. La ora asta dacă cineva vrea să facă un lucru bun se interpretează politic și altcineva se opune. (...)   ”

 

Ascultă AICI interviul complet: