Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără RADET, cine are bani își va rezolva problema, iar cine nu are bani, nu!

radet.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / RADET București

Soarta RADET va fi decisă pe 8 martie. Instanța a decis să amâne decizia privind falimentul companiei de termoficare. RADET București se află din octombrie 2016 în insolvență, iar primarul general anunța luni că regia se îndreaptă spre un faliment iminent.

Regia administrează cel mai mare sistem de termoficare din România, deținând 43% din piață. RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind instituții publice și agenți economici.

În acest context l-am întrebat pe Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România dacă Bucureștiul poate funcționa fără RADET?

Radu Opaina: Situația nu este critică, este extrem de critică. Aș porni de la aspectul că acum unul, doi, trei, patru ani ni se spunea că soluția unică este unificarea producerii cu distribuția, adică ELCEN cu RADET, crearea unei societăți unice la nivelul Bucureștiului. Acum suntem în situația în care avem patru societăți de termoficare în București, RADET, ELCEN, Termoenergetica și Energetica, care vor trebui să trăiască în următorii doi, trei ani împreună.

Reporter: Cum vedeți viitorul RADET? Spuneam că judecătorul sindic nu a luat miercuri o decizie privind falimentul. Opoziția vorbește despre un faliment iminent. Dumneavoastră ce spuneți?

R.O: Să știți că practic nu este un faliment la RADET. Faliment înseamnă atunci când nu mai ai clienți sau atunci când clienții pe care ai nu îți plătesc facturile. Nici una, nici alta din aceste două condiții nu există la RADET. RADET are 600.000 de clienți și nu are de încasat de la acești clienți mai mult de 10 milioane de euro. La RADET se întâmplă cu totul alte fenomene, ca și la ELCEN[WU1] . Într-un fel sau altul, acoperirea sau mascarea tuturor problemelor financiare pe care le au, nu pe cale naturală, pe cale nenaturală, pe calea corupției. Acest faliment este o formă mincinoasă a realității.

Rep: Care credeți că este soluția?

R.O: Din punctul meu de vedere soluția este foarte simplă. Se poate rezolva foarte ușor problema în doi, trei, patru ani, dacă începem mâine, dar cu o singură condiție, cea mai dură, fără corupție și fără politicieni corupți. Altfel, ne învârtim în jurul cozii și ajungem să nu mai avem căldură și apă caldă. Soluții sunt și tehnice și economice. Nu trebuie să faci mari artificii și mari invenții ca să rezolvi problema Bucureștiului dacă vrei.

Rep: Care sunt soluțiile, concret? Reprezentanții opoziției, cei de la USR mai exact, spun că trebuie reparate țevile.

R.O: Asta e cea mai mare minciună și cea mai mare prostie. Ei vor o soluție foarte scumpă, foarte greu de realizat și fără rezultate pentru consumatori, adică fără calitate și preț mai mic. Nu asta este soluția, să cheltuim o grămadă de bani pentru ceva care nu dă randament și eficiență. În principal trebuie să aduci cât mai aproape de locul de consum producerea și distribuția.

Rep: Au fost adoptate aceste proiecte de hotărâri privind înființarea a două noi societăți ale municipalității, Compania municipală Termoenergetica București și Compania municipală Energetica Servicii București. Ce putere au cele două companii? Vor face ceva?

R.O: Efectiv nu au nicio putere. Au făcut treaba asta ca să justifice într-un fel sau altul că fac ceva pentru București. Gata, și-au găsit alibiul necesar și pot spune că au venit cu soluții, că altă soluție nu au. Încă nu am certitudinea că instanța va declara falimentul. Repet, nu este faliment. Dar să presupunem că va declara falimentul, atunci urmează o perioadă în care creditorii RADET, ELCEN, ANAF și alte instituții vor executa ce are RADET-ul în patrimoniu. Nu mai interesează pe nimeni din momentul acela să se mai facă energie termică în vânzare în București. Toți se duc să ia ce are RADET-ul, terenuri, clădiri, parcuri, utilaje. În acest timp, celelalte societăți nu au obiectul muncii. Le dispar de sub picioare proprietățile, clădiri, terenuri. Personalul va migra.

Rep: Să spunem că instanța nu va declara falimentul. Atunci ce se va întâmpla?

R.O: Instanța nu are niciun motiv să declare falimentul, decât dacă se fac acte false la dosarul de administrare a probelor. Din punctul meu de vedere dacă nu se declară falimentul, ei trebuie să își rezolve problemele de sistem. Cine a greșit plătește. Cine a fraudat plătește. Cine este incompetent plătește. Cine nu ia decizii politice corespunzătoare va plăti.

Rep: Poate funcționa Bucureștiul fără RADET?

R.O: Bucureștiul va ajunge în faza în care au ajuns alte 60 de localități din România, în care se funcționează după principiul fiecare cum poate. Mă refer la familii, la oameni, la blocuri. Din păcate, acesta va fi viitorul Bucureștiului. Se va ajunge în situația în care cine are bani își va rezolva problema, iar cine nu are bani, nu. Din păcate, Bucureștiul va avea o altă problemă foarte mare. Rețelele de gaze și de energie electrică sunt în aceeași situație cu rețelele de termoficare. Sunt foarte uzate, foarte sensibile, foarte expuse la avarii. Cum vor crește debitele pe aceste rețele, cum se vor sista gazele în tot orașul, sau pe zone sau pe cartiere... Sau vor lua foc blocuri acolo unde oamenii vor băga în priză reșouri electrice și alte aparate improvizate. Aceste fenomene sunt în România de vreo 10 – 15 ani și se vor extinde și către București.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari despre situația RADET