
Social
Dr. Streinu-Cercel, despre cazul Marius Nasta: Cu natura nu te joci. Marota asta cu nosocomialele trebuie să înceteze
nasta.jpg

De la începutul anului, ”17 pacienţi ai Institutului ''Marius Nasta'' din București au fost infectaţi cu acinetobacter, iar 13 au murit”. Cifrele îngrijorătoare au venit miercuri de la managerul spitalului, Beatrice Mahler. Bilanțul anterior indica doar 3 morți în urma infectării cu această ”superbacterie” rezistentă la tratament.
Conducerea spitalului Marius Nasta mai spune că, în ultimele luni, unitatea a primit de la Direcția de Sănătate Publică nu mai puțin de 16 amenzi, în valoare de 12.500 lei.
"În anul 2018, în institut, au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni. Din 01.01.2019, s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germene. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut postmortem", se arată în informare.
Blocul operator și secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din cadrul institutului au fost închise încă de la mijlocul lunii trecute pentru dezinfectare.
Streinu-Cercel: Autotratarea cu antibiotice, cauză a nosocomialelor
Despre situația de la Marius Nasta, dar și despre starea în care se află spitalele din România în ceea ce priveșter infecțiile nosocomiale a vorbit, la RFI, managerul spitalului de boli infecțioase Matei Balș din București.
Adrian Streinu-Cercel spune că măsurile de igenă ar trebui într-adevăr îmbunătățite. El subliniază însă că infecțiile intraspitalicești sunt prezente în toate spitalele lumii și ”marota nosocomialelor trebuie să înceteze”: ”Infecții intraspitalicești există în orice spital din această lume, iar marota asta cu infecțiile nosocomiale ar trebui să înceteze odată pentru totdeauna pentru că infecțiile se dezvoltă în spital, din oameni sănătoși, nu din oameni bolnavi. Mai mult decât atât, majoritatea pacienților care dezvoltă astfelde infecții severe cu germeni multi-rezistenți a trecut prin multiple terapii cu antibiotice în ambulatoriu. Ca atare, germenii cu care se prezintă la spital sunt germeni cu sensibilități modificate”, afirmă medicul.
Managerul spitalului Matei Balș mai afirmă că ”în acest context, este evident că măsurile de igenă trebuie să fie mult mai severe mai ales în secțiile de terapie intensivă (ATI). Eforturi trebuie făcute de către toată lumea”.
Totuși, mai spune Adrian Streinu-Cercel, trebuie avut în vedere că ”infecțiile nosocomiale apar spontan și nu se pot limita indiferent ce se face. Singurul lucru pe care poți să îl faci este să izolezi pacienții colonizați cu anumiți germeni și să igenizezi în jurul lui. Altceva nu poți să faci, cu natura nu te joci”.
În fine, întrebat dacă are încredere în spitalele din România și dacă s-ar interna într-unul din ele, managerul spitalului Matei Balș mărturisește că recent a avut nevoie de o intervenție chirurgicală care a avut loc la Spitalul Florească, fără niciun fel de problemă.