Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ana Blandiana la RFI: Mi-e rușine că nu există și un protest al scriitorilor

Ana Blandiana vot monstruozitate crima.png

Ana Blandiana îndeamnă populația să meargă la vot, la alegerile din 26 mai (Foto: arhivă RFI)
Ana Blandiana îndeamnă populația să meargă la vot, la alegerile din 26 mai (Foto: arhivă RFI)

Guvernul nu reprezintă țara, România este cea care se află în stradă și care apără valorile europene, declară într-un interviu la RFI poeta Ana Blandiana. Ea spune că alegătorii manipulați de PSD sunt de fapt ”victime ale deceniilor de comunism și ale amestecului toxic de libertate și manipulare, care este post-comunismul”.

Ana Blandiana regretă că scriitorii nu s-au solidarizat și ei cu magistrații împotriva OUG 7, așa cum au făcut-o actorii, profesorii universitari și studenții: ”Îmi pare extrem de rău și mi-e rușine chiar că nu există și un protest al scriitorilor, cum ar fi normal, scriitorii reprezentând o voce mai înaltă, în general, a societății. Aș vrea din toată inima să se întâmple și asta, pentru că sunt convinsă că protestele vor trebui să continue și vor continua. Sper că vor fi și scriitorii printre cei care ies. Sigur, există mulți scriitori care au participat și încă foarte cunoscuți la toate protestele, dar un glas solidar al scriitorilor ar fi necesar”.

Poeta explică de ce sunt importante protestele de stradă: ”Mie protestele mi se par de o importanță enormă, nu pentru că ar putea să capete un răspuns pozitiv, deși la urma urmei, chiar și asupra celor de la Guvern ele fac o presiune foarte mare, dar importanța lor este mai ales că dovedesc că Guvernul nu reprezintă România, că România este cea care se află în stradă și care apără valorile europene”.

 

Replică pentru PSD

 

PSD a susținut în repetate rânduri că protestatarii nu au citit OUG 7. Ana Blandiana consideră însă că nu trebuie să fii jurist, ca să înțelegi că justiția e în pericol: ”Nu sunt jurist și nu pot să comentez extrem de nuanțat, dar pot să vă spun că este evident și dintr-o lectură a unui neprofesionist și din felul în care protestează profesioniștii că OUG 7 este încă o lovitură, poate că una din cele mai puternice care sunt date justiției, pentru că ea în mod evident este menită să intimideze pe fiecare magistrat în parte”.

Scriitoarea critică manipularea pusă la cale de PSD: ”Eu am ajuns la concluzia că acest grup infracțional are două obiective. Primul este acela de a distruge justiția, pentru ca ei să nu intre la închisoare. Pentru asa, însă, e nevoie să își țină captiv electoratul, care însă din fericire pare să devină din ce în ce mai mic. Deci în acest sens, tot ceea ce spun ei este adresat exclusiv acestui electorat, adică unor oameni care nu pricep aproape nimic din ce se întâmplă în lume (...), care sunt de fapt niște victime ale deceniilor de comunism și într-o măsură încă și mai mare, ale acestui amestec toxic de libertate și de manipulare, care este post-comunismul (...). Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că acest electoral al lor nu reprezintă de fapt majoritatea populației României, ar fi destul ca tinerii din România să meargă la vot, pentru ca acest electorat captiv să nu mai fie determinant. Mi se pare că următoarele alegeri, care sigur, pentru Europa sunt îngrozitor de importante, dar populația României întotdeauna a avut aerul că astea nu-s prea importante. Ei bine, de data asta, aceste alegeri vor da tonul”.