Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: "Angajatorii au nevoie de lucrători", interviu cu Cristina Irimie

cristina_irimie.jpg

Cristina Irimie
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Piața muncii din Marea Britanie este perturbată de incertitudinea cauzată de Brexit, cu mai puțin de trei săptămâni înaintea ieșirii din Uniunea Europeană. Cum sunt afectați românii care lucrează sau vor să lucreze în Regatul Unit?

Presa a scris în ultima vreme despre decizii ale unor mari firme de a-și înceta activitatea în UK și de a se muta în alte țări din UE sau din afara Uniunii.

Cum se reflectă incertitudinea UE în atitudinea angajatorilor, se manifestă cumva reticență în a recruta noi lucrători?

"Nu, dimpotrivă, se pare că angajatorii deja au nevoie de mai mulți lucrători. Acest lucru ridică mari semne de întrebare, pentru că Brexit-ul încă nu a avut loc, deja se pare că nu există forță de muncă suficientă necesară", spune directoarea agenției de recrutare Brit Ro din Londra, Cristina Irimie, care adaugă că cel mai afectat ar fi sectorul construcțiilor, precum și sectorul depozitelor, în timp ce la azilele de bătrâni se manifestă o criză de asistente medicale și infirmiere.

Dar dacă oferta de locuri de muncă în UK pare să fie îndestulătoare, cererea nu este la același nivel, dacă vorbim de lucrători din țările din centrul și estul Europei, inclusiv din România. 

"Nu mai este așa de mare, deoarece mulți stau în expectativă pentru a vedea ce se întâmplă cu Brexit. Dacă nu au rude sau cunoștințe care să fie deja aici ca să știe ce se întâmplă în Marea Britanie, ei încep să se orienteze spre alte țări, cu precădere spre Germania", spune Cristina Irimie. 

Cu toate acestea, românii au continuat să vină în număr mare în Regatul Unit, potrivit estimărilor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS) în anul încheiat la 30 iunie 2018 erau 433000 de cetățeni români în UK, a doua comunitate de cetățeni străini după polonezi. 

Datele publicate de ONS arată că în anul încheiat la 30 septembrie 2018 migrația netă a românilor și bulgarilor a atins 38000, în timp ce migrația netă cumulată din cele opt foste state comuniste aderate în 2004, inclusiv Polonia, abia a atins 16000.

"Se pare că românii se aduc unul pe altul. Cine cunoaște pe cineva vine la persoana deja aflată aici. Cel puțin în ultimele șase luni au fost persoane care au făcut acest pas, gândindu-se că ar fi bine să fie aici înainte de Brexit", mai spune Cristina Irimie.

Români pe piața muncii

Și aceasta deși guvernul britanic a garantat unilateral drepturile cetățenilor din UE aflați în Marea Britanie până pe 31 decembrie 2020.

Lucrători români în Marea Britanie
Foarte mulți români din Marea Britanie lucrează în construcții
Sursa imaginii: 
Getty Images

Cei aflați aici de cel puțin cinci ani pot face cerere pentru statut stabilit, iar cei care s-au aflat timp de mai puțin cinci ani pot face cerere de statut pre-stabilit, pe o pagină de internet a guvernului.

Șomajul în Marea Britanie este la un nivel istoric foarte redus de 4%, ceea ce a creat și o criză în recrutarea lucrătorilor calificați, situație care se reflectă și în rândul românilor noi sosiți, mai ales în raport cu vârsta.

"Cei care au peste 45 de ani reușesc să-și găsească ușor un loc de muncă, chiar și cei care nu vorbesc engleză deloc, pentru că au o altă etică a muncii. În schimb cei tineri și foarte tineri nu par a fi învățat prea multe pe băncile școlii. Mulți dintre ei nu cunosc o meserie, chiar dacă unii au diplome de școli profesionale", este de părere Cristina Irimie, care adaugă și o diferență de natură geografică.

"Românii care vin din Italia și Spania se descurcă mai ușor decât cei care vin din România, chiar și cei care nu au calificare, pentru că au experiența muncii în Occident. Mai sunt și cetățenii din Republica Moldova care au pașaport românesc, pe care-i văd mai apropiați de felul în care erau lucrătorii români veniți aici în urmă cu 10 - 15 ani. La ei se simte nevoia de a răzbi, pentru că nu au altă opțiune. Ei știu că oricât de greu ar fi aici ei nu se vor mai întoarce în țara lor", mai spune Cristina Irimie.

Până la urmă, spune ea, dacă economia va merge bine, chiar și în această perioadă de incertitudine, românii din Regatul Unit, și datorită numărului lor, vor fi doriți pe piața muncii. 

 
Ascultați interviulu cu Cristina Irimie realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ