Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care Jorge Mario Bergoglio a devenit Papa Francisc

papa_francisc.jpg

Image source: 
Wikipedia

În 13 martie 2013, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio devenea Papa Francisc. Pontificatul său este unul al premierelor: este primul papă iezuit, primul papă care provine din Americi și primul papă care provine din emisfera sudică. Papa Francisc este așteptat în România în acest an, în perioada 31 mai - 2 iunie.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut în 1936, într-o familie de italieni emigrați în Argentina. Tatăl său era muncitor la căile ferate.

Jorge Mario a studiat mai întâi chimia și era un tânăr obișnuit, care avea o prietenă de care era îndrăgostit. Însă tânărul argentinian a descoperit că vocația sa sacerdotală este mai puternică. În 11 martie 1958, a decis să devină novice al Ordinului Iezuit, apoi a devenit călugăr al Societății lui Isus. A studiat Teologia la seminar, apoi filosofia și a devenit profesor. În paralel, a continuat să își desăvârșească formarea spirituală.

În anul 1969, Jorge Mario Bergoglio a fost hirotonit preot. A continuat să predea ca profesor, în paralel cu obligațiile care îi reveneau în calitate de călugăr și de preot. A devenit rector al Facultății de Filosofie și Teologie San Miguel. Inteligența sa, spiritul caritabil și onestitatea i-au asigurat ascensiunea atât în Ordinul Iezuit, cât și în ierarhia catolică.

În anul 1992, a devenit episcop auxiliar de Buenos Aires, apoi a fost numit episcop coadjutor, adică succesor automat al mitropolitului de Buenos Aires. În 1998, la moartea predecesorului său, Jorge Mario Bergoglio a devenit arhiepiscop și mitropolit al capitalei Argentinei. În anul 2001, Sfântul Ioan-Paul al II-lea i-a oferit demnitatea de cardinal.

Cardinalul argentinian și-a asumat poziții uneori incomode. De exemplu, în 2010, a intrat în conflict cu autoritățile argentiniene pe tema căsătoriilor între persoane de același sex. Mitropolitul de Buenos Aires a propus recunoașterea uniunilor civile între aceste persoane, ca soluție de compromis. În același timp, viața sa particulară ieșea din tipare. Cardinalul locuia într-un mic apartament, mergea cu mijloacele de transport în comun și își gătea singur mâncarea. Bunurile care îi prisoseau erau dăruite săracilor.

În 2013, alegerea sa ca Papă a fost o surpriză. La slujba inaugurală a pontificatului său a asistat, în premieră, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, Bartolomeu I. Papa din Argentina și-a ales numele papal de Francisc, în amintirea Sfântului Francisc de Assisi, protectorul săracilor. Papa Francisc a continuat să ducă o viață cât se poate de simplă. Poartă o cruce pectorală de fier, nu una de aur. Locuiește într-o casă de oaspeți, nu în apartamentele papale. Iar în acest an acest Papă atipic vine în România. Este o vizită care continuă angajamentul său ecumenic și pastoral.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 13 martie 2019