Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Este acesta momentul să alocăm sume record pentru o Sală Polivalentă în București?

Irina Zamfirescu Iluminat festiv Bucuresti dublu.jpg

Irina Zamfirescu, în studioul RFI (arhivă)
Irina Zamfirescu, în studioul RFI (arhivă)

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat demararea proiectului construcției unei Săli Polivalente în București, valoarea estimata a lucrarilor fiind de 138 de milioane de euro. Este insa un cost mult mai mare fata de orice constructie similara din tara noastra, dar si decat cele trei stadioane ce sunt reconstruite in vederea Euro 2020, relatează ziare.com. « Este acesta momentul să alocăm această sumă record în România pentru o sală multifuncțională? Acesta ar fi fost un subiect de dezbătut public” e de părere Irina Zamfirescu de la ActiveWatch.

Ea reproșează edilului șef al Capitalei în primul rând lipsa totală de transparență privind acest proiect.

Irina Zamfirescu: Prima chestiune pe care aș vrea să o subliniez este că dincolo de raportarea la proiecte de tip sală polivalentă, acest proiect a fost pe ordinea suplimentară a ședinței. Noi, cetățenii, nu am avut acces la acest proiect. În continuare nu avem. El va fi publicat după ce va fi avizat de prefect. Deși discutăm despre o sumă colosală din bugetul public, în momentul de față, bucureștenii nu numai că nu au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord cu această sumă colosală, dar nici măcar nu știu cum arată proiectul efectiv.

Pe de altă parte, tot ce avem acum sunt aceste comparații între alte săli polivalente din alte orașe. Inclusiv la nivel european înțeleg că e un fel de record, deși există, dacă nu mă înșel, prin Germania o sală care a fost realizată cu un cost aproximativ la fel. Dar, din nou, mi se pare absurd să discutăm că ni se pare scump sau ni se pare puțin când discutăm despre sume atât de mari. Ar fi trebuit să avem o explicare. Dacă am discuta despre o primărie transparentă și o primărie de bună-credință ar fi trebuit să explice nu doar consilierilor, ci comunității cum anume va fi cheltuită această sumă și de ce este atât de scump. Să ne explice unde se duc acești bani. Înțelegem utilitatea proiectului. Poate că e util. Într-adevăr pentru unii poate că este important. Și în București, în momentul de față nu avem așa ceva, dar ar trebui să discutăm dincolo de utilitatea în sine. Să vedem ce se întâmplă efectiv cu acești bani. Eu, în momentul de față, nu pot să vă spun dacă e scump sau dacă e ok ca și cost. Din păcate nu știu proiectul.

Reporter: Ca idee, e relevant să faci comparație cu alte orașe?

I.Z: În momentul în care au fost înființate societățile comerciale ale Primăriei capitalei au existat două principii pe care Gabriela Firea a spus că le-a avut în vedere. Primul este să existe niște costuri acceptabile și citez, „să nu mai avem acele contracte păguboase pentru bucureșteni la care sunt abonați diverși afaceriști”, tot felul de afaceri murdare ale primăriei. Discutăm despre trecut, înainte să vină ea la primărie. Al doilea este transparența, faptul că va fi foarte simplu și vom avea control total asupra societăților comerciale. În condițiile în care ne-a promis prețuri mai mici pentru că vom avea aceste societăți comerciale, mi se pare un pic bizar că discutăm despre ceva ce este de opt ori mai scump decât la Cluj. Deși la Cluj capacitatea este mai mică decât la București, oricum nu se justifică raportat la dimensiuni și buget. Ne-am fi așteptat să fie mai profitabil pentru bucureșteni. Să vedem undeva acele ieftiniri de costuri. Din păcate, în cazul acestui proiect nu este mai ieftin decât în alte părți.

Rep: Pe de altă parte, nu este nici prima dată când se vorbește despre un proiect, despre un astfel de plan. La un moment dat au început niște acțiuni demarate de fostul primar Sorin Oprescu.

I.Z: Într-adevăr, pe vremea lui Sorin Oprescu, dacă nu mă înșel, s-a ajuns într-o fază de licitație publică care a fost anulată din cauza unor contestații. Opinia mea este că nici această sală polivalentă nu va începe înainte de finalul acestui mandat, în sensul de lopată băgată efectiv în pământ. Este o dinamică atât de lentă a proiectelor în acest oraș. Acesta este unul dintre blestemele acestui oraș. Orice proces de construcție, de reparație este foarte lent. Nu cred că proiectul efectiv se va întâmpla în următorii doi ani. La fel cum nu cred că se va întâmpla nici în cazul spitalului metropolitan. S-a mai încercat. Într-adevăr este o necesitate pentru oraș. Pot să înțeleg. Nu mi se pare că ar trebui să contestăm utilitatea. Dar, din nou, acest mod de a o face, fără să discutăm cât suntem dispuși, până unde să mergem financiar cu această investiție, în condițiile în care, în primul rând, ne plângem că avem o mare problemă de buget. Guvernul a tăiat 15% din buget. În al doilea rând, avem niște urgențe nerezolvate în acest oraș. Discut despre infrastructură rutieră, infrastructura socială. Discutăm despre niște priorități raportate la un buget deja micșorat. Este acesta momentul să alocăm această sumă record în România pentru o sală multifuncțională? În opinia mea, acesta ar fi fost un subiect de dezbătut public.

 
Irina Zamfirescu, intervievată de Andreea Orosz