
Social
Alianța Medicilor: Refuzul de a recunoaște gărzile ca vechime, vot cinic al senatorilor
spital_garzi.jpg

Bogdan Tănase: Nu știu exact de ce se resping aceste proiecte, mai ales în condițiile în care nu ceream ceva ieșit din comun. Ceream o chestie care este logică. Nu era decât recunoașterea muncii efectuate de medici în gărzi.
Reporter: Poate pentru că au fost susținute de partide din opoziție și la fel ca într-o sumedenie de alte ocazii avem de-a face cu o politizare.
B.T: E posibil să fie o politozare a inițiativei legislative. E adevărat că inițiativa nu a venit din partea partidului aflat acum la guvernare. Dacă vă uitați pe structura votului veți vedea că fost împărțit foarte clar pe partide.
Rep: Considerați că Alianța medicilor și celelate asociații de profil și-au făcut clar cunoscut punctul de vedere?
B.T: Eu am afirmat de fiecare dată punctul nostru de vedere dacă o clarificare în acest sens a venit la Colegiul Medicilor. Ar fi de așteptat ca Colegiul, organizația, forul nostru tutelar, să clarifice poziția dânșilor vis-a-vis de această inițiativă legislativă. Trebuie să o susțină. Este un drept al medicilor.
Rep: Ați avut pe parcurs un dialog cu autoritățile, cu ministrul sănătății și cu alți reprezentanți ai coaliției?
B.T: Nu. Nici nu am încercat.
Rep: De ce nu ați încercat?
B.T: Nu am încercat fiindcă nu mă așteptam la mari lucruri. Cumva îmi era clar de la început. Poate am fost pesimist în privința acestei inițiative pe care o consider normală. Am văzut că există o rezistență destul de mare la această inițiativă și nu am înțele de ce. Nu am continuat dialogul.
Rep: Pentru că vorbim de așteptări, ce așteptări aveți de la Camera Deputaților? Până la urmă acolo se tranșează soarta acestor proiecte.
B.T: Camera Deputaților este for decizional. Dar dacă votul este politizat, așa cum spuneți dumneavoastră, în sensul respingerii inițiativei pur și simplu pe criterii politice, de partid, probabil că va fi respinsă și în Camera Deputaților.
Rep: Nu susțin că e politizat. Este doar un scenariu. Este o variantă de lucru. Până la urmă, rămân semnalele de alarmă pe care le-ați tras. Vă rog să explicați ce înseamnă un medic epuizat și ce înseamnă aceste gărzi. Să înțeleagă toți cei care ne ascultă.
B.T: O gardă înseamnă un interval de minim 24 de ore, câteodată 32 de ore, pe care medicul le petrece în spital. În timpul gărzii trebuie să răspundă tuturor solicitărilor de urgențe, fie venite din afara spitalului, fie venite de pe secție și să le și rezolve, bineînțeles, cu abilitățile necesare de a le rezolva. Este demonstrat științific că aceste abilități, puterea de concentrare, viteza de reacție scad o dată cu instalarea epuizării. Abilitățile de a rezolva situații, mai ales situații de criză, nu sunt întotdeauna cele așteptate de toată lumea.
Rep: Medicul însuși poate deveni o vulnerabilitate, spuneți?
B.T: Da. De aceea în anumite țări și anumite companii de asigurări iau în calcul timpul petrecut de un medic în spital în judecarea cazurilor de malparxis și în oferirea despăgubirilor persoanelor atinse de malpraxis, în sensul în care dacă un medic a petrecut foarte mult timp în spital într-o gardă sau într-o tură prelungită este clar că respectivul nu era 100% apt în a gestiona o situație de criză.
Rep: În egală măsură însă, România se confruntă cu un deficit imens de medici.
B.T: Și asta e adevărat. Deficitul este atât de medici specialiști, cât și de medici de familie.
Rep: Poate fi un argument pentru decizia Senatului?
B.T: Poate fi un argument, dar este unul cinic. Dacă ne bazăm pe munca medicilor, pe obligativitatea muncii pentru a acoperi un deficit care poate fi acoperit foarte bine prin politici de personal, nu poate fi decât o alternativă cinică la alte rezolvări mai omenești.