Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campanie împotriva manipulării de la tv: "Stop Fake News în România!"

fake_news_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Mai multe asociații civice au lansat o campanie împotriva manipulării de la TV, sub sloganul "Stop Fake News în România!". "Haideți, împreună, să ne luăm țară înapoi până nu apucă să o distrugă de tot. Știm că v-ați săturat de apeluri, scrisori, memorandumuri, strângeri de semnături, de proteste, de manifeste, de proclamații, dar, din nefericire, ei nu s-au săturat să ne calce în picioare. Sună poate patetic, dar schimbarea va veni din efortul nostru concentrat", se arată în mesajul asociațiilor.

 

Apelul vizează în primul rând televiziunile Antena 3 și România TV, acuzate de atacuri virulente la adresa unor personalități, instituții sau grupuri de activiști, atacuri rămase complet nesanctionate de către Consiliul Național al Audiovizualului, în ciuda numeroaselor sesizări făcute de către cetățeni, spune la RFI, Mădălina Bacaim,  membră a grupului civic pentru Combatere Fake News.  Nu doar societatea civilă are datoria să încerce să corijeze derapajele media, ci mai ales CNA-ul, mai spune aceasta.

 

Mădălina Bacaim,  membră a grupului civic pentru Combatere Fake News

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:"Voi, personalitățile calomniate și înjurate în emisiunile Antena 3 și România TV, nu mai închideți ochii atunci când vi se încalcă dreptul la propria imagine. Nu înseamnă că va băgați în troacă și, deci, o să va mănânce porcii ci este, din contra, igienic să faceți plângeri penale și la CNA. Voi, jurnaliștii, scrieți când cele două posturi emit dezinformări pe post și ajutați-ne cu fact-checking să le combatem. Voi, companiile care difuzați publicitate pe aceste canale TV, respectați-va consumatorii și etică de brand și nu le alegeți Atena 3 și România TV pentru a va promova produsele. Dacă aveți reclame acum pe aceste posturi, va rugăm să le retrageți", este apelul asociațiilor civice.

 

Raluca Feher, președinta Club Bucharest și co- inițiatoare a campaniei împotriva manipulării de la TV

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 

Organizațiile care semnează apelul împotriva manipulării TV sunt: Stop Fake News în România, Frontline Club Bucharest, Freedom House România, #REZISTENȚă, Geeks For Democracy, Corupția ucide, Umbrela Anticorupție Cluj, Inițiativa România, Aradul Civic
Centrul de Investigații Media, Teleleu, VeDem Just - Voci pentru Democrație și Justiție
Ștafeta Steagului Uniunii Europene.