Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asociația Accept: Cuplurile LGBTQ+ nu ar putea nici să își îngroape partenerul de viață din cauza legislației actuale

lgbt.jpg

Cuplurile LGBTQ+ nu ar putea nici să își îngroape partenerul de viață din cauza legislației actuale, explică la RFI Teodora Rosetti directoare executivă a Asociaţiei ACCEPT.
Image source: 
WIKIPEDIA

Cuplurile LGBTQ+  nu ar putea nici să își îngroape partenerul de viață din cauza legislației actuale. O spune la RFI  directoarea executivă a Asociaţiei ACCEPT, Teodora Rosetti, după ce Senatul a respins, ieri, reglementarea parteneriatului civil. Potrivit unor cifre vehiculate în spațiul public, sunt 800.000 de cetăţeni care trăiesc într-o formă de concubinaj în România. Ei nu beneficiază de nicio protecție din partea statului în caz de urgențe medicale, moștenire, partaj sau asigurări medicale.

Teodora Rosetti: Ne așteptam ca Senatul să respingă, având în vedere votul din Comisia juridică de săptămâna trecută. Acest fapt arată că senatorii României nu înțeleg să respecte însăși Constituția României. Asociația ACCEPT a reprezentat în instanță anul trecut un caz bazat pe libera circulație a persoanelor în spațiul Uniunii Europene, caz în care Curtea Constituțională a spus că persoanele din comunitatea LGBT au dreptul la viață privată și de familie. Asta înseamnă că este necesară reglementarea parteneriatului civil. Curtea Constituțională spune că aceste cupluri au dreptul la recunoașterea tuturor drepturilor lor în instanțele de judecată și prin lege.

Reporter: Ce speranțe vă puneți pentru Camera Deputaților?

Teodora Rosetti: Camera Deputaților are ocazia, în lunile următoare, să reanalizeze poziția pe care a avut-o în trecut pe tema parteneriatului civil. După cum știți, dezbaterea nu este una nouă. În ultimii zece ani au circulat diverse propuneri. Ele sunt motivate mai ales de faptul că există o nevoie reală a cuplurilor de același sex să aibă o protecție juridică. Se vehiculează constant ideea că există deja anumite forme de protecție pe care aceste cupluri ar putea să le acceseze sau cuplurile heterosexuale necăsătorite, dar care, din diverse motive nu doresc sau nu sunt pregătite să facă pasul căsătoriei.

Reporter: Și nu există?

Teodora Rosetti: Nu există absolut nicio formă de reglementare a așa zisului concubinaj în România, niciun fel de formă de formă de protecție pentru drepturile patrimoniale ale persoanelor care trăiesc împreună. De exemplu, o mașină poate fi cumpărată doar de o singură persoană. O mașină, chiar dacă e cumpărată din banii familiei, are posesor de drept doar persoana care înregistrează talonul acelei mașini. La fel și în cazul coasigurării. Nu există niciun document notarial care să poată permite unor persoane care trăiesc, conviețuiesc, se gospodăresc împreună să fie tratate la fel ca soții, de exemplu, în materia sănătății. Deși poate trăiesc cu partenera mea de peste zece ani și ea are o perioadă foarte scurtă în care nu este angajată, ea nu poate să beneficieze de coasigurare de sănătate, să primească servicii de sănătate în baza faptului că eu plătesc asigurare și că mă aștept ca viața mea de familie să fie protejată la fel ca în cazul oricărei alte persoane. Mai grav, acest lucru se întâmplă și în cazul în care cineva are un accident sau trebuie să meargă de urgență la spital. Cuplurile de același sex nu își pot vizita, în acest moment, partenerul, de exemplu, la terapie intensivă. N-ar putea, nici măcar, să ridice corpul unei persoane de la morgă. Nu ar putea să își îngroape partenerul de viață pentru că acolo sunt primite doar persoanele care sunt rude sau afini cu acte în regulă.

Reporter: Ne spuneți că persoanele din comunitatea LGBT nu beneficiază de niciun fel de protecție din partea statului când vine vorba de urgențe medicale, moștenire, partaj, asigurări medicale, dacă înțeleg bine.

Teodora Rosetti: Așa este. De fapt, lista se extinde în toate domeniile vieții. Vorbim aici de asigurări sociale. Vorbim aici de fiscalitate. Vorbim inclusiv de obligații ce sunt prevăzute în legislație pentru membri de familie în cazul unei situații grave de sănătate. Comunitatea își dorește să își asume toate obligațiile prin lege și în același timp să beneficieze de drepturi egale. Nu ne dăm la o parte nici de la partea de obligații.

Reporter: Știți să ne spuneți, din interiorul comunității LGBT, cum se simt cuplurile de acest fel care nu pot accesa vreo formă de protecție juridică?

Teodora Rosetti: La Asociația ACCEPT au ajuns în ultimi ani nenumărate familii care se confruntă cu aceste încălcări de drepturi. Au ajuns inclusiv familii care își pun problema de cum ar putea să își facă puțină ordine în viață și să se protejeze chiar și în acest context extrem de dificil. Chiar dacă unii dintre ei discută despre testament, se confruntă cu problema rezervei succesorale. De exemplu, jumătate dintr-o proprietate, chiar dacă este lăsată prin testament, se duce la altcineva, fie că vorbim de părinți sau de alte rude, prin legea română. Oricum, o persoană nu poate decide în totalitate asupra bunurilor sale. Asta lasă oamenii într-o stare de incertitudine și de nesiguranță foarte mare. Creează o presiune nejustificată. Din acest motiv, foarte multe persoane din comunitate aleg, inclusiv, să se mute peste graniță. Își dau seama că aici încearcă să își construiască o viață, viață care se poate nărui în orice moment din cauza acestei lipse de protecție.

Teodora Rosetti, directoare executivă la Asociația ACCEPT, despre parteneriatul civil