Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: “ Față de Hexi Pharma, acum chiar sistemul a reacționat la nereguli.”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țară, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea care a dat asigurări că nu a existat niciun pericol pentru pacienți pentru că acele produse erau neconforme pentru fungi, nu pentru bacterii. După perchezițiile de marți dimineață, Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate.

 Spre deosebire de scandalul Hexipharma, este un semnal bun faptul că de această dată plângerea privind substanțele neconforme a fost făcută chiar de ministerul Sănătății. Este opinia lui Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală la Institutul Oncologic din București,  președintele Alianței Medicilor.

“În primul rând aș începe cu ideea că acest scandal este ca urmare a cecetărilor făcute chiar de Ministerul Sănătății și laud ce s-a întâmplat pentru că dacă ne amintim de scandalul Hexi Pharma , acela a pornit ca urmare a unei anchete jurnalistice și la început, ministerul si notabilitățile medicale negau evidența. În schimb astăzi, vedem un tablou diferit cu 180 de grade. …Comentând declarațiile ministrului, eu nu știu exact în ce măsură nu a fost pusă viața pacienților în pericol….  Ceea ce mă liniștește pe mine este că încep să funcționeze, e adevărat la un interval destul de mare de timp față de scandalul Hexi Pharma, niște mecanisme de autoprotecție pe care orice sistem sanitar normal ar trebui să le aibă. Există un mecanism de control, niște anticorpi în sistem care semnalează că este ceva în neregulă și se iau măsuri, nu s-a ascuns mizeria sub preș și s-a acționat prompt la niște descoperiri care erau făcute de oameni din sistem.”, completează Bogdan Tănase.

Două dintre produsele biocide găsite neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are punct de lucru în judeţul Ilfov, iar al treilea este fabricat într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova, arată Ministerul Sănătăţii.

Firma producătoare şi distribuitorul au fost amendate în total cu 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma controalelor

 
Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie Generală la Institutul Oncologic din București, președintele Alianței Medicilor