Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este oficial, Biserica Catolică va avea șapte sfinți greco-catolici români

episcopi-martiri.jpg

Biserica Catolică va avea șapte sfinți greco-catolici români

Papa Francisc a promulgat decretul referitor la beatificarea celor șapte episcopi români uniți care au murit pentru credință în temnițele comuniste. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a dezvăluit că Sfântul Părinte a acceptat să îi beatifice pe episcopii martiri chiar în timpul vizitei pe care o va face în acest an în România.

Biserica Catolică a recunoscut în mod oficial martiriul pentru credință suferit de episcopii Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu în temnițele comuniste. Cei șapte episcopi au trecut prin mai multe temnițe comuniste pentru că nu au vrut să renunțe la credința catolică. Atunci când autoritățile comuniste le-au cerut să treacă la Biserica Ortodoxă în schimbul eliberării din închisoare, cel care a răspuns în numele lor a fost Iuliu Hossu, cu cuvintele: ”Credința noastră este viața noastră”. Iuliu Hossu avea să devină ulterior primul cardinal român din istorie. Acum, el se numără printre cei care vor fi proclamați Fericiți ai Bisericii, spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

”Episcopatul nostru greco-catolic a ridicat această problemă, a pus această întrebare: Sfinte Părinte, dacă va fi această vizită în România și dacă aceste cauze vor trece cu bine de Congregația pentru Cauzele Sfinților și apoi de treptele ulterioare, s-ar putea face o beatificare a acestor episcopi în cadrul vizitei oficiale în România? Sfântul Părinte, spre uimirea și bucuria noastră, a tuturor, a răspuns pozitiv”, a declarat PS Florentin Crihălmeanu.

Procesul de beatificare derulat la Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Vatican a fost greu și îndelungat, mai spune PS Florentin Crihălmeanu.

”A fost nevoie ca anumite persoane să fie școlarizate pentru a putea face o cercetare competentă. Cercetările s-au extins pe mai multe etape și, ulterior, s-au găsit și alte arhive necercetate, iar Roma a întors cauza, spunând: cercetați toate arhivele în țară și după aceea veniți cu toate documentele la Roma. Până când nu sunt acceptate și epuizate, cel puțin teoretic, resursele interne, cauzele nu pot merge la Roma”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Cel mai probabil, ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi martiri va fi oficiată de Sfântul Părinte în data de 2 iunie, pe Câmpul Libertății de la Blaj. Cei șapte episcopi vor fi venerați în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Greco-catolicii se vor ruga apoi pentru producerea unor miracole care să fie atribuite celor șapte noi fericiți ai Bisericii, iar dacă acest lucru se va întâmpla, ei vor fi sanctificați, adică vor deveni sfinți venerați de catolicii din întreaga lume. 

 
Ascultă AICI corespondența de la Cluj